Рускo цивилно ваздухопловствo очекује нове авионе

01-08-2013 12:32:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија ће добити нове путничке авионе. У блиској будућности ће бити направљена четири образца путничког авиона МС-21-300 - "Магистрални авион XXI века". Авион ће заменити "Ту-154" и "Ту-204" и изаћи на међународно тржиште.

Производња лајнера се планира у оквиру државног програма "Развој ваздухопловне индустрије у периоду 2013-2025", одобреног од стране премијера Дмитрија Медведева. МС-21-300 је авион нове генерације. Намењен је за превоз путника и терета на домаћим и међународним линијама. Предлаже се стварање породица авиона са 150, 180 и 200 места, саопштио је "Гласу Русије" главни уредник магазина Russia&CIS Observer, Максим Пјадушкин.

- МС-21 – магистрални авион са уским трупом, који пројектује тим конструктора Уједињене авиоконструкторске компаније "Иркут". Први лет лајнера је планиран за 2017. Сада почиње производња првих прототипова, како за летње тако и за статичке пробе. Претпоставља се да ће ова породица авиона имати три верзије. Она ће заменити садашњу генерацију руских авиона са једним пролазом између седишта, који су планирани да буду повучени из употребе.

Карактеристике новог авиона су више него добре, кажу стручњаци. Машина ће, на пример, имати композитно крило. Палуба ће функционирати у свим временским условима, у било које доба дана и ноћи, у добрим и неповољни временским условима. МС 21-300 може полетети са аеродрома, који се налазе на надморској висини од 3000 метара. Заједно са пројектом SuperJet, "Магистрални авион XXI века" има потенцијал да покрије више од 80% потреба руских авио-компанија за новим авионима, сматра шеф аналитичког одељења " АвиаПорт.Ru", Олег Пантелејев:

- Очекује се да буде пуштено око хиљаду двеста авиона МС-21. Можда буде и више уколико буде повољан тржишни амбијент. Наравно, конструктори се надају да ће бити велика потражња од стране иностраних авиокомпанија. Под таквим околностима, авион ће се истовремено сертификовати, не не само по нормама Међудржавног регистра ваздухопловног комитета Русије, већ и по сертификационим захтевима европских ваздухопловних власти, а касније и Северне Америке.

За стварање конкурентног производа, конструктори МС 21-300 су првобитно поставили параметре који узимају у обзир нове стандарде о заштити животне средине и буке, као и минималне трошкове одржавања. Конструктори МС-21 су истакли да ће њихово дете бити у стању да се такмичи са напредним моделима Airbus A319 и A320, Boeing 737и кинеским СОМАС С919, говори Олег Пантелејев.

- Наравно, авион ће бити конкурентан на светском тржишту са тачке гледишта његових карактеристика. Прво, он ће изаћи на тржиште у исто време када и усавршени авиони Airbus и Boeing. Он ће понудити бољу ефикасност у напајању горива и значајно боље перформансе у смислу комфора путника, тј. више личног простора. Седишта и пролази ће бити много шири.

Додајмо да се у оквиру програма "Развој ваздухопловне индустрије у периоду 2013-2025", поред производње летњих модела МС-21-300, планира и изградња прототипа хеликоптера Ми-38, извођење сертификационог теста Ка-62, као и сертификација по европским стандардима модификованог Бе-200.

Лада Коротун,