„Границе Палестине се не могу одредити без разматрања проблема Јерусалима“

01-08-2013 06:27:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Састанци у Вашингтону између изралеске и палестинске делегације нису били преговори, већ само припрема за њих. Министар иностраних послова Палестине Ријад Малики је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ говорио о значају преговора и о улози посредника

МИП Русије је поздравио наставак преговарачког процеса између Израелаца и Палестинаца. Међутим, стручњаци се чуде томе што ће преговори бити обављени уз посредништво само Американаца. Шта је с квартетом посредника у који улазе Русија, Европска унија и УН?

- Наравно, ова чињеница може изазвати забринутост. Али, у сваком случају нису Палестинци узрок томе. Сами чланови квартета сносе одговорност за то. Сви су видели какву активност испољава државни секретар САД Џон Кери. Остали посредници би такође могли нешто да предузму и да одреде своју улогу у будућем преговарачком процесу. Међутим, на велику жалост, сви су само посматрали ове напоре државног секретара Керија у очекивању чиме ће се то завршити.

А Американци су, кад су њихови напори довели до извесног позитивног резултата, узели овај процес под своју контролу. Објављено је да ће то бити директни преговори између Израелаца и Палестинаца уз учествовање и под руководством САД. Заиста, поставља се питање: да ли то подрива улогу квартета? Међутим, САД су један од чланова овог квартета, тако да касније могу прикључити и остале.

Није искључено да ће учествовање осталих чланова квартета такође бити потребно, посебно уколико буде било напретка. Већ је разматрана улога коју би могао да одигра специјални представник квартета, бивши британски премијер Тони Блер у решавању економских проблема, између осталог, оних који су везани за пружање помоћи Палестини.


Односно, квартету ће преостати економија?

- Сматрам да квартет не треба да се ограничи само економском тематиком, већ треба да се бави свим политичким питањима. То су и границе, и безбедност, и статус Јерусалима, и јеврејска насеља, и палестинске избеглице и подела водених ресурса. За успех преговора између Израелаца и Палестинаца биће потребни напори целе међународне заједнице, пре свега квартета. Бар због тога што ће, што више буду напредовали преговарачи, тим више посла бити и за најразличитије међународне стручњаке и специјалисте.

Да ли конкретно од Русије очекујете неке кораке?

- Односе с Русијом сматрамо веома важнима. Увек смо информисали руско руководство о току преговора. Желели бисмо да развијамо ове односе и сматрамо важним да Русија и у будуће буде у току онога што се дешава на преговорима. Са своје стране, руско руководство би сад желело, колико схватамо, да именује своје специјалне представнике који би пратили ток овог процеса.

Први састанци израелске и палестинске делегације одржани су ових дана у Вашингтону. А кад и где ће бити следећа рунда?

- То су засад били само састанци, а не преговори. На овим састанцима је разматрано како и где ће се одржати преговори, по којој шеми, каква ће бити америчка улога. Односно, разматрана је логистика. Одлучено је да ће преговори почети после завршетка муслиманског поста у месецу рамазану. Одмах после поста биће неколико празничних дана. Слободни дани поводом празника трајаће од следеће среде до 11. августа. Преговори између Израелаца и Палестинаца ће почети 11. августа.

Преговори ће се одвијати у Јерусалиму или Јерихону. Или наизменично у Јерусалиму и Јерихону. На пример, разматрано је, ако буду у Јерусалиму, где ће тачно бити – у западном или источном делу. Важно је да се састанци наизменично одвијају и на израелској и на палестинској територији.

Поменули сте толико спорних питања да тешко да је могуће да сва она буду решена. Очигледно, главна пажња ће бити посвећена проблему будућих граница Палестине?

- На преговорима ће се разматрати сва спорна питања. Договорили смо се да ће се у првој фази разматрати питања граница и безбедности. Међутим, границе Палестине се не могу дефинисати без разматрања проблема Јерусалима и јеврејских насеља! Постоји прелиминарни договор о томе да ће се свако конкретно питање решавати у вези с осталима.

А каква је позиција палестинског Исламског покрета отпора (ХАМАС), који се традиционално с неповерењем односи према таквим преговорима?

- ХАМАС је изразио свој однос према наставку преговора и ми се с поштовањем односимо према позицији покрета. Међутим, председник Палестине Махмуд Абас има сва овлашћења да води ове преговоре у име палестинског народа. У вези с тим постоји принципијелан договор с Халедом Машалом, руководиоцем Политичког бироа покрета ХАМАС. Ипак, под условом да сваки договор који буде постигнут на преговорима с Израелцима буде изнет на свенародни референдум у Палестини. Намеравамо да се придржавамо овог договра.

Да ли су се Палестинци одрекли намере да издејствују пуноправно чланство у УН?

- Настављамо рад на томе да држава Палестина буде примљена у УН. Међутим, схватамо да у Савету безбедности има потешкоћа у вези с тим. Против чланства Палестине залажу се САД. Неки други чланови Савета безбедности засад не подржавају овај корак, а потребно нам је минимум девет гласова „за“ од 15. Сад се појавила нада да ће наставак преговора омогућити стварање повољних услова за то.

Јелена Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ