Руском бизнису је потребна адаптација ка правилима СТО

02-08-2013 10:32:38 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руским предузећима помоћи ће се да се адаптирају новим правилима Светске трговинске организације. Министарство трговине ће образовати аналитички центар, који ће давати савете руским предузетницима у вези са питањима пословања и конкурентнсти у оквирима СТО. Експерти претпостављају да је поуздана подршка руском бизнису просто неопхода.

Таква помоћ ће руском бизнису бити веома корисна, говори председник Општеруске друштвене организације „Пословна Русија“ Александар Галушка:

- Важно је да се центар ослања на мишљење предузетника, да се са њима налази у сталном дијалогу, зато што без тога нема могућности да се формулишу норме за развој у оквирима СТО и према правилима ове организације, просто мора се знати како да се оне користе.

Сада се у Русији неколико структура бави адаптацијом економије државе и правилима СТО. Међу њима је и владина подкомисија за заштиту мера спољне трговине и Консултативни комитет трговине. Али, делатност новог центра мора бити усмерена непосредно на подршку бизниса, на разматрање проблема конкрентог предузећа, подвлачи Александар Галушка:

- Без детаља овде не можемо. То је први задатак који овај орган треба да реши. Важно је да он подробно размотри те могућности које постоје у оквирима СТО, као и оне мере подршке националној производњи, који су према правилима организације дозвољене. Веома је важно да се фактички формира компетенција за рад према условима СТО.

Најтеже ће бити пољопривредницима, машинским фирмама и лакој индустрији. Без подршке државе они неће моћи, говори директор Центра стратешке анализе Института иновационог развоја Андреј Иванов:

- Формирање консултативног органа, по мом мишљењу, то је први корак. Сама логика живота, развоја догађаја показује да је држава дужна да заштити своје произвођаче управо на нивоу политичког руководства. Држава мора да пропише одређене услове у одговарајућим међународним уговорима. Неопходно је да се донесу одговарајући закони.

О томе, да ће неки проблеми морати да се решавају на државном нивоу, говоре конторверзе око увођења употребне таксе за аутомобиле. Читав низ иностраних партнера сматра да је то дискиминациона мера и пријавили су овај корак СТО. Сада руским правницима предстоји да доказују даова мера није уведена како би страни произвођачи били дискриминисани, већ да се ова мера као обавеза односи на све, а у том смсилу и на руске произвођаче.

Татјана Голованова,