У спомен палим у Првом светском рату

02-08-2013 10:00:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се сећа се војника који су погинули у Првом светском рату. У Москви, на споменик је положио венац председник Думе и Руског историјског друштва Сергеј Наришкин. Церемонија се одржава по први пут у историји постреволуционарне Русије. Следеће године обележава се стогодишњица једног од највећих оружаних сукоба у историји човечанства, на којој ће бити више од 20 држава.

Русија се као и десетак других земаља припрема да 2014.године ода последњу пошту онима који су своје животе положили за своју домовину током Првог светског рата, изјавио је Наришкин:

- 100 година од почетка Првог светског рата ће бити догађај на европском нивоу и значају. Руско историјско и Руско војно-историјско друштво ће учествовати у различитим међународним догађајима. Током моје званичне посете Немачкој, потписали смо споразум о заједничком пројекту са немачким историчарима, под називом „Први светски рат, руска и немачка културна успомена“. У принципу, видим, наш задатак је да обновимо сећање на оне који су се борили током Првог светског рата.

Председник доњег дома предложио је да се створи аудио-визуелни интернет садржај који би био уприличен овом датуму и догађају. Он би морао да обједини све историјске податке не само из Русије, већ и из многих европских земаља рекао је Наришкин:

- Сматрам да би овај нови савремени аудиовизуелни интернет ресурс требало да буде направљен тако да сваког савременог човека може виртуелно да одведе у ону епоху када се дешавао рат, да нашој омладини омугући да гаје успомену на тај рат.

Интернет страница би требало да овековечи сећање на све пале у Првом светском рату и многе организације планирају да је користе. Планира се стварање мултимедијалне платформе у Руском централном филмском студију документарних филмова. Портал ће бити направљен на 4 језика: руском, немачком, енглеском и француском, рекао је генерални директор филмског студија Николај Ворошук.

Председник Председничког савета хералдике Георгиј Вилинбахов је саопштио да се у Ермитажу чувају пуни комплети цртежа трофеја и застава из Првог светског рата и да се планира изложба где би они били изложени. Анатолиј Торкунов, ректор Московског државног института међународних односа предложио је да у мултимедијалне пројекте о Првом светском рату укључе и породичне приче, јер према његовим речима, у многим руским породицама се до данас чувају успомене иодликовања предака који су учествовали у бојевима, као и различити материјали и личне преписке.

Лада Коротун,