Сочи постаје престоница џеза

02-08-2013 10:50:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Током четири августовска дана у престоници зимских Олимпијских игара 2014.године у црноморском граду Сочи - цароваће музика. Овде се отвара међународни фестивал „Акваџез“ који је део програма Културне олимпијаде.

Фестивал је организовао чувени руски саксофониста Игор Бутман, који је окупио екипу музичара из Израела, Русије и САД. Игор Бутман много пута је већ наступао у Сочију и говори да џез воле у овом граду:

- Моја машта је била да организујем свој џез фестивал у овом граду. Осећао сам да се може направити нешто велико, да се могу привући звезде. Наравно, за то су потребни новци, али у првом реду, потребна је воља и жеља за победом. Схватио сам да ако се публици која је већ размажена и и навикла на добру музику понуди квалитет, онда она радо долази на концерт. И ево већ 4.пут за редом фестивал „Акваџез“ одржавамо у Сочију.

За то време публика је толико заволела фестивал, да је дошло време да чак и продужи његово трајање. Почевши од дводневног програма, сада он траје 4 дана. Раније су музичари наступали у концернтним салама у Сочију, а сада бесплатни концерти се одржавају на отвореном.

О учесницима овогодишњег фестивала говори Игор Бутман:

- У свету џеза, позната је породица Марсалис, веома су утицајни, и сви чланови породице су блистави уметници и веома активни људи. Једног од тих музичара, са којим сам студирао на Берклију, Делфејаио Марсалиса позвали смо да наступа са својим квинтетом. Наступаће и трио Данила Марсалиса, водећег пијанисте, који много ради на томе да се џез чује по читавој земљи. Такође биће и Валериј Пономарјов, трубач, први совјетски музичар који је ушао у једну од најбољих група светског џеза- групу Арта Блејки „Џез Месенџерз“ .Тамо је радио 4 године и добио огромну популарност у читавом свету.

Вероватно би већ само ова имена била довољна, како би љубитељи џеза похрлили на концерте. Али, Бутман на фестивал доводи и много младих музичара, још непознатих имена, Наравно, атрактивност фестивала већа је збогтеатрализације програма- музичка парада учесника на челу са Игором Бутманом и његовим биг бендом. Тачно тако како раде у постојбини џеза- у америчком Њу Орлеансу. Сочинска поворка ће проћи кроз живописни парк Ривијера.

Татјана Завјалова,