Сноуден коракнуо под заштиту руског устава

02-08-2013 10:48:11 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Едвард Сноуден је добио привремени азил у Русији и већ је напустио транзитну зону аеродрома Шереметјево. Бивши сарадник АНБ који је открио информације о електронском и телефонском праћењу обичних грађана од стране америчких специјалних служби боравио је у транзитној зони московског аеродрома скоро месец дана. Јуче, напустивши терминал, он је сео у такси и сакрио се у непознатом правцу.

Одбегли Американац Едвард Сноуден којег су политичари рођене земље назвали издајником и шпијуном, за сав остали свет је херој и борац за слободу. А члан Краљевске академије наука Шведске и професор социологије универзитета Умео Стефан Свалфорс чак је упутио у Норвешки нобеловски комитет писмо у којем је предложио да се програмер награди Нобеловом наградом за мир. Немачки правобраниоци су сакупили новац бившем сараднику специјалних служби, сазнавши да му је он потребан за време боравкана московском аеродрому Шереметјево. Амерички пасош Сноудена је био анулиран, а без њега није могуће прећи границу. Јуче је заточеништво Американца окончано. Он је добио потврду из Федералне миграционе лсужбе и прешао је границу РФ. Сада у току године налази се под заштитом руског устава, објаснио је адвокат Едварда Сноудена, члан Друштвене коморе Русије Анатолиј Кучерна:

- Дата му је потврда о привременом азилу на територији Руске Федерације. Према актуелном руском законодавству, овај документ се издаје на годину дана. Тачније Сноуден у току године може да се налази на територији РФ.

Шта ће Сноуден чинити даље, не зна се. Тешко да је он то већ одлучио сам за себе. Највероватније неће пожелети дуго да се задржава у Русији. Овде је он везан обавезом да не објављује информације које би нашкодиле САД. А пошто Сноуден сматра себе правобраниоцем и борцем за људска права, њему ће бити тешко да држи у тајности информације о методама рада америчких специјалних служби. Али Сноудену неће бити једноставно да пређе у другу земљу. САД не крију намере да на све начине добију одбеглог агента – сетимо се инцидента са авионом председника Боливија Ева Моралеса, каже политиколог Сергеј Марков.

- Ако Американци наставе да блокирају Сноуденов боравак у Русији, онда ће он бити приморан да остане овде. Ми не можемо да га изручимо са своје територије из неколико разлога. Као прво, немамо споразум са Американцима о узајамном изручењу криминалаца, без обзира што смо Американцима много пута нудили да склопимо такав споразум, али они одбијају. Осим отга, Сноуден није прекршио никакве руске законе. А у Америци Сноудену прете мучења, неправедно суђење и смртна казна.

Ипак Едвард Сноуден се нада да на алармантно кршење права, како америчког, тако и међународног, међународна заједница више неће затварати очи.

- Негде отприлике пре месец дана имао сам све – породицу, богатство, практично рај. Такође сам имамо могућност да без икаквом кода читам сву вашу преписку – било чију преписку у було које време. То је сила која може да промени човекову судину. Али такође то је озбиљно кршење закона. 4. и 5. поправка Устава САД, 12. члан декларације о људским правима, као и низ других споразма забрањују функционисање таквих система масовног праћења.

Бивши сарадник АНБ Едвард Сноуден у мају је побегао из САД у Хонгконг. Тамо је објавио информације о тајним операцијама специјалних служби САД у домену Интернет праћења грађана читавог света. касније се испоставило да су америчке специјалне службе такође прислушкивале 38 страних амбасада и дипломатских мисија, укључујући амбасаде НАТО савезника. 23. јуна Сноуден је долетео у Москву. Од тада је тражио азил у разним земаљама. САД траже изручење одбеглог агента.

Наталија Коваленко,