Тајна погибије Рона Брауна

04-08-2013 10:46:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


1. августа ове године министар трговивне САД Рон Браун који је радио у тиму председника Била Клинтона, напунио би 72 године. Међутим, он тај дан није дочекао. Рон Браун је 3. априла погинуо у авионској несрећи код Дубровника.

У овој авионској несрећи и дан-данас има много тамних мрља. Ја сам се дан касније нашао на месту несреће, а после тога сам много пута авионом долазио у Дубровник. Колеге из листа Известија су ме, прочитавши моје репортаже, замолиле да покушам да откријем који би могао бити узрок погибије Рона Брауна и његових колега. Нудим читаоцима фрагменте мог Дневника 1996-2000 везане за догађаје на брду Светог Ивана од 3. априла 1996. године.

Министра трговине САД и великог друга Била Клинтона, Рона Брауна, 3. априла 1996. године на аеродрому Ћилипи чекало је скоро све хрватско највише руководство. У Загребу су били уверени да ће за завршетак рата у Босни и Херцеговини у децембру 1995. године Вашингтон дати неколико десетина милијарди долара. У моћног Рона Брауна и представнике великог бизниса уздали су се као у богове. Стари Боинг 737 (регистрациони бр. Н – 31149) полетео је из босанског града Тузле за Дубровник. Природно, у пратњи авиона за обавештавање АВАКС. Боинг Рона Брауна је већ био на неколико километара од Дубровника и у 14.52 је почео да слеће. Међутим, на висини од 800 метара неочекивано је ударио у брдо Свети Иван и у 14.55 је пао на земљу. Авиону је отпао реп.

Вођа групе за трагање – хрватски специјалац Иван К. (он је са својим одредом први стигао на место несреће) причао ми је да су сви путници и посада изгорели. Знаке живота је давала само стјуардеса Шели Кели. Она је имала прелом кичме. Стјуардеса је повремено долазила к свести и молила је за помоћ. Иван К. ми је рекао да је могла да се спаси, али је хрватски лекар тек неколико сати касније дошао на место трагедије. До тада је госпођа Кели већ била мртва. Иван К. сматра да је једини сведок могао једноставно некоме да смета. Исто као и црне кутије. Оне су наводно пронађене на брду, али су затим нетрагом нестале.

Дакле, шта се десило за 45 минута лета од Тузле до Дубровника? Једни тврде да су за све криви пилоти. Наводно, имали су неправилну карту. Други су ми говорили да је аеродром код Дубровника у то време радио по застарелом систему радио пеленгације. Америчка посада за то није знала и једноставно је пропустила радиолокатор. Хрватски пилоти, а имао сам прилике да разговарам и са цивилним и с војним пилотима, одлично знају да је Дубровник један од најћудљивијих аеродрома на Балкану. Без инструктора и неколико пробних слетања не препоручује се летење тамо. РВ САД у априлу 1996. године још није добро упознало Босну и Херцеговину, па ни Хрватску.

Први пут је о црним кутијама било речи на локалној телевизији. Међутим, касније су се сви одрекли својих речи. Само сам од диспечера дубровачког аеродрома сазнао неке детаље о фаталном лету Рона Брауна. Опширан реферат о узроцима трагедије постоји, али су га сачинила америчка војна лица, а хрватски стручњаци су га само потписали. Тајна Боинга 737 се чува иза седам печата. У САД нико нема приступ документима повезаним с погибијом Рона Брауна. Он је био превише тесно повезан с председником Клинтоном и донео му је много новца за прву изборну кампању. Због тога је, као се писало у Вашингтону, господин Браун и добио место министра за трговину САД. Крајем 1995. године међу великим друговима је дошло до неслагања. У Белој кући су знали да је Браун могао веома да засмета избору Била Клинтона за други мандат.

(Наставак следи)

Константин Качалин,