Налазите се на страници > Почетна > Блог > Египат: затишје пред буру

Египат: затишје пред буру

04-08-2013 10:50:59 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Египат се спрема за нове сукобе. Привремена власт земље захтевала је од присталица „Муслиманске браће“ да обуставе акције протеста до 4. августа. У супротном случају уклањању демонстраната с трга прикључиће се припадници других снага. Међутим, потпредседник Египта Мухамед ел Барадеј тврди да су и војне и цивилне власти расположене за политичке методе за регулисање ситуације.

Упркос очекивањима прошли петак у Египту је протекао прилично мирно. Дан раније су присталице свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија и „Муслиманске браће“ позвале на „марш милиона против војног преврата“. Заиста, после вечерње молитве људи у Каиру и његовим предграђима су по традицији кренули на митинг, али нису могли да се пробију кроз полицијски кордон. Припадници снага су оне који су то желели пуштали да изађу с трга, али никоме нису дозвољавали да уђе на трг. У низу рејона, између осталог, у онима где се налазе војни објекти и канцеларије телевизијских компанија дошло је до кошкања између демонстраната и чувара реда. Најагресивнији су растерани сузавцем. Услед тога неколико људи је рањено, али је у целини прошло без жртава. Аналитичари истичу да је то био најмирнији петак у последње време. Ипак, није искључено да је то затишје пред буру. Ових дана су власти земље учесницима у протестима поставили ултиматум – да до 4. августа прекину акције, укључујући и седеће штрајкове. У супротном случају, решавањем проблема ће се бавити војска. Није саопштено које мере могу предузети војници. Представник покрета „Муслиманска браћа“ Мохамед ел Бетаги се плаши крвопролића.

- Желим да кажем да одлука да се примени сила за растеривање седећег штрајка доводи у опасност на хиљаде живота. Војна лица су заборавила да је њихов први задатак да бране границе Египта и одлучила су да убијају свој сопствени народ!

Међутим, потпредседник Египта Мухамед ел Барадеј је уверен да војска схвата неопходност политичког регулисања кризе у земљи. Не само то, по речима ел Барадеја, привремена влада не намерава да искључи покрет „Муслиманска браћа“ из политичког процеса. Лидерима исламиста који нису починили озбиљне злочине спреман је да д имунитет како би могли да учествују у измени устава и на парламентарним и председничким изборима. Бивши шеф ИАЕА добро осећа расположења у земљи, истиче политички консултант Дмитриј Гусев.

- „Муслиманска браћа“ која су 30 година била у немилости сад су део политичког система. Свака власт у Египту која жели да буде легитимна мора их узети у обзир. Односно, њихово неучествовање у изборима, њихово искључивање из политичког процеса, сваку власт чини нелегитимном у очима светске заједнице и египатских грађана. Други пут може бити само један. Ако је власт спремна да прихвати одговорност и да спроводи круту политику, треба да прогласи незаконитом „Муслиманску браћу“.

Међутим, то ће политичка власт у Египту, а и сама „Муслиманска браћа“ покушати да избегну н све начине, сматра политички аналитичар Александар Фоменко.

- У условима кад су „Муслиманска браћа“ управо била на власти ниједан политички посленик, ниједан противник „Муслиманске браће“ неће себи поставити за циљ не само њихово физичко уништавање, него ни забрану њихове делатности. То једноставно није могуће. Из овог ћорсокака некако треба изаћи тако да „Муслиманска браћа“ не обрукају. Вероватно ће такође наћи начина да својим присталицама објасне да ће морати да се помире с неизбежним.

Привремена влада Египта, која је формирана након што је војска свргла председника Мухамеда Мурусија обећала је да ће за 6-12 месеци одржати изборе. Међутим, за то је потребно да се стабилизује ситуација у земљи. У условима грађанских сукоба који још увек трају, демократски процес може да се отегне.

Наталија Коваленко,