САД, Немачка и Велика Британија страхују од освете Ал-Каиде

04-08-2013 11:45:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


САД, Немачка и Велика Британија за неколико дана затварају своје амбасаде и конзулате у низу земаља Блиског Истока и Северне Африке. Према званичним изјавама, то се чини у циљу безбедности, опасност потиче од Ал-Каиде.

Председник САД Барак Обама је наредио да се предузму све неопходне мере после саопштења да међународна терористичка мрежа Ал-Каида планира низ терористичких акција. Амерички специјални ресори су упозорили да се спрема напад на једно од дипломатских представништава у муслиманским земљама. Донета је одлука да ће неке амбасаде и конзулати бити затворени у недељу, 4. августа, а вероватно и наредних дана. Америчке власти имају довољно основа за бојазан. Напади на дипломатске мисије САД су били извршени више пута. Последњи случај се десио у септембру протекле године у либијском Бенгазију. Онада су бесомучни исламски радикали на јуриш су заузели зграду конзулата САД, погинуо је амерички амбасадор и три припадника амбасаде. Антиамеричка расположења у муслиманским земљама се не смањују, - истиче директор Међународног института најновијих држава, политиколог Алексеј Мартинов.

- Безусловно, оне земље, које су или објекти вероватне америчке агресије (рецимо, Иран) или земље, у којима САД пружају подршку такозваним устаницима (као у Сирији) добоко мрзе САД и иначе западну коалицију. Муслиманске земље Северне Африке се такође веома негативно односе према САД-ама и њиховој политици, као и у принципу према многим западним земљама. Они памте уништавање Либије, данас су пред њиховим очима бескрајни нереди у Египту и другим земљама.

Поред САД, о привременој обустави рада дипломатских представништава у низу муслиманских земаља објавиле су Немачка и Велика Британија. У британском МИП су рекли да посебну њихову забринутост изазива ситуација у сфери безбедности последњих дана светог месеца Рамадан, када напетост може да се повећа.

Нису та страховања неоснована, сматра руководилац Центра анализе блискоисточних конфликата Института САД и Канаде Александар Шумилин.

- Ствар је у томе, што се у муслиманским земљама завршава Рамазан – свети месец, који проповеда мир међу људима и позива да се они очисте од греха. Раније се у том периоду никакве насилне акције нису вршиле, међутим, изгледа, то је време прошло. Данас се насиље врши и тих светих дана. Ближи се такозвана ноћ свемоћи – један од најважнијих дана месеца Рамадан. Он ће бити у недељу. Сматрам да је то основа за бојазан. Власти САД су такође упозориле своје грађане од било којих путовања у иностранство. Та је мера без преседана, јер обично препоруке обухватају само конкретне земље. Према подацима америчких специјалних ресора, повећана опасност од терористичкизх акција ће остати све до краја августа.

Светлана Калмикова,