Руска подршка швајцарског „Заубера“

04-08-2013 12:04:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Швајцарски тим Формуле-1 „Заубер“ уз помоћ руских партнера нада се на побољшање финансијског стања и подизање рејтинга на тркама. Оснивач тима Петер Заубер обавестио је о подписивању споразума са руским инвеститорима. Осим тога, већ од идуће сезоне борбени пилот тима ће бити 17-годишњи Сергеј Сироткин из Русије.

Преговори са руским инвеститорима „Заубер“ је водио од почетка године. Међутим дефинитивни споразум је постигнут тек у јулу. Партнери швајцарске стране су Међународни фонд инвестиционе сарадње и Национални институт авионских технологија. Појединости споразума нису обелодањени. Према информацијама швајварских јавних гласила, руске инвестиције ће премашити 160 милиона евра. То је довољно да се подмире дугови екипе „Заубер“, који износе 100 милиона евра.

Менаџери тима истичу, да је партнерство основано на узајамно исплативим условима. Руски инвеститори ће помоћи издржавање швајцарског „возног парка“. Са своје стране „Заубер“ ће допринети развоју аутомобилског спорта у Русији и промовисању дебитантског Гран-при Формуле-1 у Сочи, који се одржава крајем 2014. године. Руско-швајцарско партнерство отвара широке могућности за технолошку сарадњу и размену инжењерским ноу-хау, уверава аутомобилски стручњак, оснивач ТВ канала „Авто Плус“, Андреј Леонтјев.

- Руски Национални институт авионских технологија је водећи центар за развој авионских технологија цивилног и ратног ваздухопловства. Институт одавно и озбиљно ради са новим материјалима, укључујући неметале, полимере. Мислим да је управо овај правац у области нових суперлаких материјала интересантан за „Заубер“. Са друге стране, „Заубер“ има доста интересантних технолошких решења. У перспективи, уколико се ова сарадња буде успешно развијала и уколико се подигне на неки други ниво, а не само у вези Формуле-1, него и у оквирима научне размене, - „Заубер“ може бити интересантан за целу руску авионску индустрију.

Још један битан задатак руско- швајцарске сарадње је ангажовање младих талентованих возача из Русије. До сада је једини руски возач, који је учествовао на тркама као основни полот Формуле-1, био Виталиј Петров. Он је представљао тимове „Рено“ и „Катерхем“.

На место свог новог борбеног возача „Заубер“ је одабрао Сергеја Сироткина. Без обзира на године (у августу ће напунити 18 година), он је већ награђиван на Auto GP и Formula Abart. Сергеј Сироткин има шанси да постане најмлађи пилот у историји Формуле-1, сматра заменик главног уредника портала F1news Андреј Лос.

- Возач, за успешан наступ у тркама Формуле-1, треба да се докаже у такозваним млађим Формулама, које претходе овом првенству. Да прикаже своје способности, брзину вожње, скупљање поена, пилотирање овом техником. Сада он треба да изврши низ важних спортских задатака. Он наступа у озбиљној омладинској серији, која се зове Светска серија Рено. Тамо су заступљена довољно брза и јака возила. Треба се доказати на прави начин. За њега је ова сезона дебитантска. Као дебитант, он изгледа довољно добро.

Уосталом за наступања у такмичењима Формуле-1, Сироткин треба да добије супер-лиценцу Међународне аутомобилске федерације. У том циљу он треба да прође неколико званичних тест-вожњи на болидима Формуле-1. Млади Рус има неколико месеци да се припреми за сезону. Пред њим су озбиљни задаци. Шеф тима Петер Заубер је обећао, да ће у наредне три године „Заубер“ побољшати свој рејтинг у тркама Формуле-1. Сада се швајцарски тим налази на 8. месту. Сергеј Сиротки не сме да разочара ни швајцарске, ни руске поклонике трка Формуле-1.

Светлана Калмикова,