Египат разорио Обамине планове на Блиском Истоку

06-08-2013 12:16:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Покрет који је постао мотор свргавања власти Муслиманске браће у Египту покреће нови друштвени пројекат.

Младе људе из покрета Тамарод (Бунт) у Египту сматрају, без обзира на њихову младост, оцима друге египатске револуције. Управо они – студенти, постидпломци, млади стручњаци, покренули су уочи 30. јуна (прве годишњице Мухамеда Мурсија на власти) општенационалну кампању за његову оставку. Тамарод је окупио тада више од 22 милиона потписа испод захтева за Мурсијев одлазак. Такође покрет је био главни организатор милионских протестних маршева против политике Муслиманске браће крајем јуна и почетком јула. Ови маршеви су постали пролог за уклањање Мурсија и његових присталица са власти.

О даљим плановима покрета за Глас Русије говори члан Централно савета Тамарода Хасан Шахин.

- Желим да се обратим преко вас оним страним медијима који називају нашу револуцију војним ударом. То што је било у Египту, то је воља народа. Огромне масе људи су изашле на улице, како би свргнуле тирански режим Муслиманске браће и председника који није оправдао наде грађана. Оружане снаге су стале на страну народа, одбиле су да иступе против њега – и то је било врло важно, пошто је омогућило да се избегне крвопролиће. Сада Муслиманска браћа називају то војним ударом, они не схватају шта је то војни удар. Браћа штите конкретни политички пројекат и конкретног човека кога народ не прихвата.

Оно што Египћани такође не прихватају, то је улога коју игра амбасадор САД у Каиру Ен Патерсон. Египћани су тражили да се она прогласи за персону нон грата и да се протера са територије Египта. Она игра прљаву улогу у правом смислу те речи, пошто помаже актуалном терору муслиманске браће. Ако Американци држе до односа са Египтом, они морају да опозову свог амбасадора. Ми смо против међународног мешања у унутрашње ствари Египта. Сами ћемо решити своје проблеме и одредити своју судбину.

Како могу да се прекину протести присталица Мурсија?

- Треба разликовати кривична дела од мирних демонстрација. Тошто се дешава сада код џамије Раби ал Адавија (место окупљања присталица Муслиманске браће у Каиру), то нису мирне акције. То је жариште где се крију многи лидери браће које тражи генерално тужилаштво због оптужбе за конкретна кривична дела. Они користе ово место као базу за припремање терористичких аката који штете Египту, Египћанима, националној безбедности и интересима земље. Ми смо у том сукобу на страни армије и полиције. Посебно пошто је познати шеик ал Карадави позвао све муслимане света да убијају египатске војнике. Сматрам да је време да га лишимо држављанства. Ми са своје стране уверавамо да армија испуњава своју патриотску улогу – брани Египат и Египћане.

Излазак из актуелног сукоба може да буде један – законски. Треба ухапсити и осудити све који нападају на било који државни објекат, који носе оружје без права на то. Покренули смо недавно иницијативу да се провере места митинга: да ли тамо има оружја. Нека то прати комисија од представника судске власти, генералног тужилаштва, Лиге арапских држава и друштвених посленика. Муслиманска браћа су одбила, што доказује да имају оружје и теже насиљу.


Састајали сте се недавно са представницом ЕУ госпођом Ештон. Да ли можете нешто да кажете о том сусрету?

- Не бисмо желели да са ЕУ имамо исте односе као са Американцима и њиховим амбасадором. Египатски народ поштује оне који поштују његову вољу. Амерички амбасадор за нас је персона нон грата због њеног мешања у наше унутрашње ствари. Однос ЕУ према нама није нам сасвим јасан. Она треба да покаже јасан став према Египту и терористичким нападима који прете нашој земљи.

На састанку смо питали Ештон: Да ли бисте се сложили да поред ваше куће буду наоружани људи који митингују? Да ли бисте се сложили да се у некој од европских земаља базирају терористичке групације? Вероватно не. Па и ми се не слажемо. Ештон је дошла да утврди узроке насиља које траје и став египатског народа према Муслиманској браћи. Наш став је следећи: ми смо за то да се суди свима који су извршили злочин против народа. Нећемо дозволити лидерима Муслиманске браће да напусте земљу некажњено. Американци се брину за Мурсија и лидере браће само зато што браћа њима служе као инструмент реализације америчког пројекта у региону и у Египту. Али наш народ је свргао власт браће и разорио Обамине планове на Блиском Истоку.

Какве планове за будућност има ваш покрет?

- Сада треба мислити о новом Уставу за све Египћане, о новом основном закону који неће разликовати људе по полу и религији. Устав треба да чува достојанство сваког грађанина и грађанке Египта, њихово право на социјалну правду, да брани суверенитет државе и поштује принцип поделе власти. Ускоро ћемо покренути кампању Пиши свој устав. Егпатски народ ће учествовати у стварању Устава, који треба да одрази циљеве револуције од 30. јуна. После тога ћемо мислити о изборима.

Амру Омран,


КАТЕГОРИЈЕ