Независност Јужне Осетије је коначна

07-08-2013 12:05:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Осми август 2008. године заувек ће ући у историју јужноосетинског народа и одјекнуће болем, плачем и канонадом ракета испаљених у страну мирног Цхинвала са стране Грузије. Агресор је без објаве рата вероломно бомбардовао град са уснулим цивилима.

Русија је донела одлуку да заштити Осетију, а затим је признала њену независност. Да ли је могуће обновити односе између Грузије и Јужне Осетије – на таласима Гласа Русије о томе дискутују експерти.

Грузијски план операције Чисто поље претпостављао је да се путем терора приреди масовно исељавање 60 хиљада становника из Цхинвала у Северну Осетију преко Рокског тунела. Бомбардовани су цивилни домови, чак база миротвораца који су имали међународни мандат да чувају мир у региону. Затим је било планирано да се униште осетинске трупе у Джави и да се минира Рокски тунел, како би се омеле руске трупе да уђу у зону конфликта. Али план је неуспео. русија је заштитила Осетине и признала независност Јужне Осетије. Даље су њену независност признале још 4 земље, мада је могло да их буде више, примећује председник Јужне Осетије Леонид Тибилов.

- Наше министарство иностраних послова ради на јачању међународних позиција. По датом питању Јужна Осетија увек наилази на озбиљне препреке, преграде од стране нашег јужног суседа који има дипломатске односе са многим државама. И чим ми почнемо да радимо, иза тога следе обраћања руководиоцима тих земаља да не признају Јужну Осетију. То је наравно непоштено од стране Грузије, мада о поштењу ту уопште не треба говорити.

Признати независност Јужне Осетије за Грузију значило би признати своју грешку, примећује бивши амбасадор Русије у Грузији Вјачеслав Коваљенко. Али по његовом мишљењу пре или касније Грузија ће морати да одустане од закона о окупираним територијама којима она назива Јужну Осетију и Абхазију и да пристане на непримењивање силе.

- Грузија треба у првом реду да се настроји на нормализацију односа са Абхазима и Осетинима. Ако Русија види да таква реална спремност у Грузији постоји, наравно, Русија ће допринети нормализацији односа. Русија је врло заинтересована за то да се у региону уклони сувишна напетост, да тамо буде стабилност, одсуство опасности од примене силе. Ов аполитика је вођена и до рата и после рата.

Русија чини прве кораке на зближавању са Грузијом, пустивши на своје тржиште боржоми и вина. Па и Јужна Осетија у регионима са мешовитим осетинско-грузијским становништвом где никада није било не само рата, него чак и конфликата, наставља да тргује са Тбилисијем. Само грађани Цхинвала не мгоу да забораве ту страшну ноћ између 7. и 8. августа 2008. године. Грузијци који живе са њима у суседству напустили су своје куће пре почетка бомбардовања. И више се нису вратили у регион Цхинвала. У њиховим кућама Осетини такође не живе. И воће из њихових башти не беру. Очигледно је да треба да прође време да зарасту ране.

Рита Ошун,