Мистериозна смрт Рона Брауна (Део 2)

08-08-2013 04:26:43 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Sean MacEntee/cc-by/ vostok |


3. априла 1996 године, на улазу у Дубровник се срушио авион АВАКС у којем се налазила америчка делегација. Војни тип "Боинга 737-200" није било лако изгубити. Авион је за скоро две миље изашао из свог правца. Али, ово није никога занимало.

Сељаци из села Вељи До, Ана и Михо Дунлић, први су чули звук авиона на неуобичајено малој висини. Веома чудно. Изнад њихове куће никада авиони нису летели у правцу писте. Јасно се чула сирена, која упозорава на чињеницу да се авион приближава земљи. Аларм се огласио тек након две секунде. Лево крило је већ ударило у земљу, у камено брдо и чула се експлозија. У Дубровнику су већ сви чули за догађај. Зашто су онда Американци неколико сати трагали за авионом у Јадрану, а не у брдима? И прва порука ЦИА, послата у Вашингтон из америчке амбасаде у Загребу, сведочи о томе.

Хрватске специјалне снаге су стигле на брдо Свети Иван кроз четири сата. Неко је само позвао полицију и пријавио да се авион срушио на брду. Тек тада су хеликоптери SFOR-а (Stabilisation Force) стигли на место несреће. Они су одмах одстранили хрватску полицију и почели са радом. Лешеве су упаковали у полиетилен и специјалним ужетом их подигли у хеликоптер, који је остатке однео у хитно опремљену мртвачницу на аеродрому. Чекали су их амерички патолози.

Умор пилота је било тешко објаснити - лет је трајао само 45 минута. Авион је био стар, али у савршеном стању, само недељу дана раније, он је превозио америчког секретара одбране Вилијема Перија, његову супругу и кћерку америчког председника Била Клинтона. Цео лет од 3 априла 1996 године се може проверити на основу магнетофонског снимка разговора пилота и контролора лета. Али, снимак је изненада нестао. Онда је кренула прича да је на војној модификацији "Боинга 737-200" забрањено инсталирање уређаја "Контролне алатке".

По свему судећи, Рон Браун је био шармантан човек, и био је веома ангажован у америчким пословима широм света. Међутим, највише непријатеља је створио кроз посредовање у испоруци оружја у Босни. Чланови Конгреса су у више наврата тражили да се разјасне сви узроци несреће, али до данас доста тога остаје под етикетом "Поверљиво".

У 1996 и 1997, многи су кривицу пребацили на пилоте Ешлија Дејвиса и Тимоти Шафера. Тврдило се, да нису били наспавани - пошто су их пробудили скоро у поноћ, како би предали навигациону мапу са подвученим правилима за полетање ка аеродрому у Дубровнику. Одмах након што су се винули у ваздух, они су изабрали погрешан ваздушни правац, посада авиона једноставно није знала како да се у тој ситуацији понаша. Могуће је да је Американцима фаталну услугу пружио и лични пилот покојног председника Хрватске, Туђмана, који је преко радиовезе објавио да је време изнад Дубровника лоше - ниска облачност. И, ако дође до тешкоћа, потребно је да се врате у Сплит.

До несреће је остало још свега 2-3 минута лета. У таквој ситуацији, обично је потребно смањити брзину до 160 километара на час. Американци су већ били у зони облачности и морали су одустати од слетања, ако већ нису могли пронаћи писту. Али, они то нису знали. И након 35 секунди, они су ударили у брдо. Дубровник је тада био опремљен најпримитивнијом навигационом опремом, а амерички пилоти су били навикнути на савремену технологију. Рођаци жртава су се неколико година тужили са америчким властима, али, на крају, нису дошли до правог узрока смрти Рона Брауна и 35 других особа, које су 3 априла 1996 године летеле на релцији Тузла-Дубровник.

Наставиће се.

Константин Качалин,