Ремек-дело руског конструктивизма као експонат изложбе

08-08-2013 02:32:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У галерији Московског архитектонског института отворена је изложба посвећена ремек-делу совјетске авангарде – чувеном Дому Мељникова. Зграда у облику цилиндра коју је изгради архитекта Константин Мељников у центру Москве на Арбату сада хитно треба да буде рестаурирана. Ипак она никако не може да почне, због имовинских спорова наследника. Могуће је да ће актуелна изложба дати подстицај да се реши овај проблем.

Изложба на којој могу да се виде интеријери Дома Мељникова – радионица оца архитекте и сина сликара – почетак је великог пројекта под називом Мој Мељников. У септембру ће бити представљено још око десетак радова чувеног руског архитекте који није волео када су га називали конструктивистом.

Међутим Константин Мељников је био истакнути представник конструктивизма – авангардног правца у архитектури који се појавио 20-их година. По његовим пројектима у Москви је подигнуто много зграда, између осталог најнеобичнија. То је његов сопствени дом: признато архитектонско ремек-дело. Он је пројектован као два спојена цилиндра. Одозго се добро види форма осмице. На пљоснатој фасади је улаз и гигантски прозор екран. Прозори су мал те не главна знаменитост куће. Има их 108! Сви су разлите величине и ни један квадратни – само шестоугаони и осмоугаони. Прозрима су буквално осути зидови тако да у округлој кући, може се рећи, 24 сата је природно осетљење – или сунчево или месечево... За поштоваоце архитектонске авангарде у целом свету Дом Мељникова је место ходочашћа, примећује представник Московског департмана културог наслеђа архитекта Николај Переслегин.

- Сваки образован човек у целом свету зна ову кућу, чак иако није био овде. Руски конструктивизам је једна од малобројних појава у архтектури која се појавила у Русији и даље била пренета на читав светски архитектонски и културни процес.

Од тренутка усељења 1929. године Дом Мељникова је имао посебан статус. То је била једина приватна кућа изграђена у центру Москве у совјетско време! Он се и данас налзи у власништву наследника архитекте. Међтуим стање куће је такво да архитектонски споменик може да буде изгубљен. Кућа захтева озбиљну рестаурацију. Ипак пре тога треба испунити вољу сина Константина Мељникова – познатог сликара Виктора Мељникова, који је завештао кућу држави. Нажалост, то до данас није учињено и Николај переслегин не крије жалост:

- Ми као државана структура која реализује државну политику у сфери очувања културног наслеђа спремни смо да учинимо све да се ова зграда сачува, између осталог и да издвојимо новац за то. Али коме? Апсурд ситуације се састоји у томе што наследници Константина Мељникова не могу да се договоре чија је то кућа.

Теши само то што унука Контантина Мељникова која живи у кући радо прима посетиоце – и руске и стране, водећи екскурзије по кући. Временом ће овде наравно бити музеј. Између осталог, за њега су већ пројектоване музејске папуче које понављају форму куће.

Олга Бугрова,