У Београду може ругање у лице, али у Русији не може ругање застави Русије

08-08-2013 02:37:43 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Постоје земље у којима се јавно спрдање са њеним државним симболима или истицање противуставних симбола кажњавају у складу са кривичним законом, а такође постоје и неке земље у којима се то не дешава, већ се напротив, на такве појаве гледа сасвим равнодушно.

Као пример за овај први случај, баш ових дана је послужила Русија, где је америчка музичка група „Бладхаунд Генг“ експресно протерана из земље због крајње недоличног брисања задњице са руском заставом. У исто време, у центру Београда, испред градских и државних институција се јавно шири застава противуставне сепаратистичке косовске републике, али то није био никакав повод за реакцију државних органа, па чак ни за примерену реакцију водећих медија.

Наиме, руски званичници, али и обични грађани Русије и Украјине, били су згрожени поступком басисте на концерту у украјинској Одеси, када се музичар пред публиком поспрдно обрисао руском тробојком. После тог инцидента, рокери из Филаделфије су отпутовали у Русију, али тамо им је наступ отказан, а затим су морали и да напусте земљу због грубог вређања државног симбола. А када је реч о тамошњим медијима и расположењу грађана, они су још увек бесни због инцидента гостујућих музичара.

Међутим, неколико сличних случајева у Београду је прошло скоро сасвим неопажено у јавности, иако су том приликом истицани симболи који су, благо речено, у нескладу са Уставом и законима Србије, јер се њима подстиче цепање државне територије.

Подсетимо, пре само два месеца, у средишту Београда, и то након званичног пријема код председника републике Николића, тројица младих Албанаца су раширили заставу самопроглашеног Косова испред зграде Скупштине Београда, и при том су се фотографисали за успомену.

А други пример је био још драстичнији, а он се одиграо још пре пет година, када је савремени уметник из Приштине излагао своја дела у Новом Саду и Београду, а један од његових радова је приказивао познатог терористу Адема Јашарија у поп-арт стилу. Тада је против наведене изложбе у Београду негодовала група грађана, а на отварању изложбе је био присутан велики број полицајаца.

Што је најзанимљивије, уместо да осуди поменуту изложбу на којој се могао видети лик вође такозване Ослободилачке војске Косова заједно са ликом Елвиса Прислија, Министарство за културу Србије је тада издало саопштење у коме је наглашено да је ометање изложбе противно основним принципима „толеранције, поштовања културне разноликости, слободе јавног говора и уметничког изражавања као темеља грађанског друштва у Србији“.

Стога, како се види из наведених примера, могуће су потпуно различите реакције на ругање државној застави или на истицање неке противуставне заставе, као и на покушај релативизовања терориста.

У сваком случају, ако се ширење косовске заставе испред Скупштине града Београда уз мало маште може протумачити као „основни принцип толеранције као темеља грађанског друштва у Србији“, онда је јасно да нешто слично није могуће и у Русији, где се музичка група „Бладхаунд Генг“ вероватно више неће моћи појавити на тамошњим концертима јер им је званично стављено на знање да су увредили државу и грађане Русије, ругајући се њиховој застави.

Ратко Паић,