Прва руска пловидба око света извршена пре 210 година

08-08-2013 10:43:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре 210 година из Кронштадта у трогодишњу пловидбу упутили су се једрењаци Надежда и Нева под командом Ивана Крузенштерна и Јурија Лисјанског. А већ две деценије касније руски морепловци су имали најмање 20 путовања око света по разним маршрутама.

Велика поморска сила чије обале је запљускивало 12 мора и три океана није могла да заостане у географским истраживањима. То су одлично схватали руски поморски официри, који су нагомилали у походима и биткама огромно искуство. Али није било једноставно наћи подршку за организацију путовња око света. Капетан Иван Курзенштерн имао је озбиљне аргументе. Осим проучавања будућих маршрута руске флоте, од Балтика до Тихог океана, отварала се могућност за успостављање тргвине са Кином и Јапаном. Средства за прво путовање око света дао је цар Александар Први и трговци Руско-америчке компаније. Бродове и опрему купио је капетан Јуриј Лисјански у Енглеској. Посаде су биле одабране од руских морнара добровољаца. За научна истраживања позвали су немачке астрономе и природњаке. Почетком 19. века тако масовне експедиције могле су себи на допусте само неке земље, истиче члан научног савета Руског геоградског друштва Михаил Амосов.

- Русија је у то време имала велике поседе на обалама Тихог океана. То су Камчатка, Чукотка, обала Охотског мора и Руска Америка, која се сада назива америчка држава Аљаска. А поуздане везе са тим територијама није било, зато што авиона и железница још није било. Тако је била донета одлука о оранизацији поморског саобраћаја.

За време похода била су пажљиво истражена Курилска острва, обале Сахалина, Камчатке, као и нека од јапанских острва. Откривена су раније непозната острва Хавајског ахипелага. Осим тога, Крузенштерн који је имао озбиљну научну базу, орпобао је нове методе хидрографских истраживања, захваљујући чему се сматра једним од оснивача савремене океанологије и метеорологије. У тој експедицији је учествовао и Фадеј Белинсхаузен. 14 година касније, за време друге пловидбе око света која се одвијала на високим географским ширинама Атлантика, он је заједно са Михаилом Лазаревом начинио откриће од планерарних размера. Руски морепловци су успели да избију ка Антарктику и да опишу обале овог раније непознатог шестог континента.

Данас у путовањима око света на једрењацима учествују стотине младих курсиста Руске флоте, говори руководилац центра за друштвене везе Росриболовства Александар Савељев.

- У Владивостоку, у Каљининграду и Мурманску стоје три одлична једрењака. То су Седов и Крузенштерн и фрегата Палада. И сви они редовно плове око света. Они су важни за обуку курсиста, али још више за хуманитарну мисију. То је демонстрација руске заставе у читавом Светском мору. Једрењаци упловљавају у многе луке страних земаља. Посећује их на хиљаде страних грађана који стичу свој утисак о земљи захваљујући овим дивним, упечатљивим, најбољим на свету једрењацима. Захваљујући разговору са нашим курсистима и официрима који их прате.

20. јула са путовања око света вратио се руски једрењак Седов. Брод је прошао 47 хиљада наутичких миља и посетио 32 стране луке. Глас Русије био је информациони партнер пројекта и свих 14 месеци путовања говорио је слушаоцима о доживљајима посаде. Овај поход је протекао у част 210. годишњице експедиције Крузенштерна и Лисјанског.

Михаил Аристов,