Ледена капа Русије може да нестане

08-08-2013 02:49:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Површина вечитог леда на североистоку Русије може да се смањи за трећину већ средином века, изјављују научници.Експерти упозоравају на могуће претварање огромних територија у мочваре. Том процесу практично је немогуће супротставити се – остаје само да се посматра.Прогнозе везане за последице глобалног загревања на територији Русије су неутешне.

Према најпесимистичнијим, зоне такозваног вечитог леда у Сибиру могу у потпуности да нестану већ крајем деценије. Други научници прогнозирају њихово смањивање за трећину до средине века. Лед заузима две трећине територије Русије. Већ сада земља осећа економске последице смањења леденог покривача, коментарише водећи научни сарадник катедре за криолитологију и глациологију географског факултета Московског државног универзитета Јуриј Баду.

- Економске последице топљења леда могу да се испоставе неутешним. Зграде, објекти, комуникације, линије електричних водова, инфраструктура – подвргавају се деформацијама и постепеном разарању. Они су изграђени узимајући у обзир замрзнуто тле на којем стоје. Процес топљења леда траје годинама. За то време се развијају деформације објеката. Треба само стално пратити ове деформације. Катастрофална разарања су могућа само тамо где се мониторинг не врши. Природа се развија по својим законима. И главни задатак човечанства је да прати ове процесе и осигура њихов безбедан развој и контролу.

Ипак топљење леда у Сибиру није тако опасно као друга катастрофа која може да се деси човековом кривицом. Голфска струја која загрева Европу и део Русије може да стане. По мишљењу научника, то је у многоме допринела хаварија у Мексичком заливу. Нафта која се разлила у океан формирала је својеврсни вишеслојни чеп који веома успорава струју. Последице успоравања су сасвим непредвидиве, каже геобиофизичар, водећи научни сарадник института за биофизику ћелије РАН Алексеј Карнаухов.

- Постојећа опасност по здравље људи много је већа него отапање вечитог леда. Ми можемо за 50 година да имамо пустиње у Сибиру – пешчане дине са усијаним песком. А можда напротив, можемо да добијемо ледену пустињу. То је све везано са тим што са великом вероватноћом може да се заустави Голфска струја. Под ударом је управо јужни део Сибира, где је концентрисано основно становништво. И то може да има огромне негативне последице по земљу.

Научници се слажу у мишљењу да топљење ледене капе планете више не може да се заустави. Чак ако читаво човечанство престане да избацује издувне гасове загревање ће се одвијати по инерцији још бар две деценије. И по речима научника једино што може да уради човек је да научи да се томе прилагођава.

Маргарита Богатова,