Руској ратној морнарици потребне нове базе у светском океану

08-08-2013 03:03:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија учвршћује своје позиције у светском океану. Бродови ратне морнарице ће после војне вежбе у Атлантику и завршетка међу атлантског преласка, стићи у луке на Куби, у Никарагви и Венецуели. Највероватније, да ће руски ратни бродови ускоро моћи да се сервисирају и у вијетнамском заливу Камран (Cam Ranh). Демонстрација Андрејевске заставе и обављање војних задатака у далеким океанским походима ће омогућити јачу сарадњу Русије са ратним морнарицама држава Латинске Америке и Африке. Сматрају стручњаци.

Изградња комплексне војно-поморске базе на гребену Камран не постоји у плановима Ханоја. Министар одбране Социјалистичке Републике Вијетнам Фунг Куанг Тхан (Phng Quang Thanh) је изјавио да се Вијетнам придржава позиције да не дозвољава ни једној страној држави да поседује у Камрану своје војне базе. Уместо тога, планира се да се тамо оснује међународни центар за сервисирање бродова. За руску ратну флоту могућност коришћења ове луке може имати огроман значај, истакао је потпредседник Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

- „Ако желимо да стално будемо присутни у далеким регионима светског океана, ми морамо имати тачке маневарског базирања, како би бродови могли да дођу у њих и обаве ремонт у стационарним обалским условима. Ако Русија донесе одлуку да се формира таква тачка базирања, значи, да је она одлучила: у јужним регионима Тихог океана је неопходно присуство ратних бродова Руске Федерације. Т.ј. Русија, демонстрирајући своју ратно-поморску заставу намерава да обезбеди своје спољнополитичке, економске и друге интересе у том региону“.

Такви договори би били немогући да не постоји успешна војно-техничка сарадња (ВТС) две земље. Мада, не би требало директно повезивати једно са другим. Вијетнам не само учвршћује ВТС, него намерава да развија и војно-политичке везе са Русијом. Вијетнамска ратна морнарица је све активнија и јача. У току је реализација уговора за испоруку шест ненеуклеарних подморница пројекта 636 до 2016. године. Прве две би требало да се испоруче следеће године. Због њихове изузетне скривености стручњаци НАТО их називају „црна рупа у океану“. Крајем године вијетнамска флота треба да добије први од шест ракетних моторних чамаца „Муња“, који се граде по руској лиценци. Ратна морнарица Вијетнама ће имати десет оваквих чамаца. У току 2016. и 2017. године наручиоцу ће се испоручити и две корвете пројекта „Гепард“, изјавио је саветник начелника Генералштаба, адмирал Игор Касатонов:

- Све што Вијетнам може да купи од Русије је на високом технолошком нивоу и одговара морској доктрини Вијетнама. Мали бродови су погодни за одбрану вијетнамских територијалних вода. Вијетнам је земља са дугом обалском линијом. Развој мале флоте је добра перспектива за њих. За рачун војно-техничке сарадње они ће брзо имати такву флоту.

Више од две деценије на полуострву Камран се налазио пункт позадинског снабдевања Тихоокеанске флоте Русије. То је била највећа база руске ратне морнарице у иностранству. Али, када је она испунила задатке који су пред њом постављени, Москва је 2002. године и званично вратила објекат Вијетнаму.

Према мишљењу стручњака, Русија у будућности мора да прави војно-поморске базе на територији других држава, али је то компликован и комплексан посао. Његово решавање може трајати годинама. Зато коришћење лучке инфраструктуре Вијетнама, Венецуеле, Кубе и других земаља са којима Русија успешно развија војно-техничку сарадњу има очигледне предности и може бити врло ефективно.

Олег Нехај,