Швајцарска, Локарно: сезона леопарда је отворена

08-08-2013 02:11:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Леопард је главна награда којом награђују добитнике међународног филмског фестивала у Локарну. Ове године оне се одвија по 66. пут и трајаће од 7. до 17. августа. Као увек, фестивал представља широки програм у којем је специјално место издвојено за филмове филмских стваралаца из земаља ЗНД, између осталог Јужног Кавказа – Грузије, Азарбејџана и Јерменије.

Реч је о програму Отворена врата. У оквиру њега Локарно традиционално упознаје публику са стваралаштвом појединих земаља, региона, чак и континената. Већ су били представљени Африка, Латинска Америка, Индија и Кина. Сада је ред на Јужни Кавказ: биће приказана 22 филма и остим тога представљено 12 пројеката за одабир – три најбоља ће добити финансијску подршку страних спонзора.

Убедљива ретроспектива посвећена је стваралаштву доајена совјетске кинематографије, грузијског режисера Отара Иоселианија. Он одавно живи у Француској, ипак најбољи његови радови су били снимљени 70-их година у Совјетском Савезу. Између осталог филозофске алегорије Живео кос певач, Листопад и Пасторала награђене су на Берлинском фестивалу наградом ФИПРЕССИ. За допринос светској кинематографији 70-годишњем режисеру ће бити додељена традиционална награда Локарна – Леопард. Тај моменат је врло индикативан за фестивал – убеђен је консултант Локарна, руски филмски критичар Борис Нелепо.

- Са једне стране то је врло савремени фестивал, он покушава да тражи нове форме кинематографског језика. Али са друге стране то је фестивал који не заборавља на прошлост – тамо постоји велика секција историје филма. И, наравно, ретроспектива Отара Јоселианија – важни део овогодишњег фестивала.

Ове године на фестивалу у Локарну Русија је представљена филмом направљеним у копродукцији са Азарбејџаном и Француском. Филм се назива Камелеон, а режисер је 26-годишњи Азарбејџанац Руфат Хасанов. То је филм о младићу који долази из престонице у родно село како би продао кућу коју је наследио после смрти родитеља. Сусрет са људима који му помажу да поправи кућу, да је прода, наводи момка да размисли о свом животу – говори у интервјуу за Глас Русије продуцент филма Јулија Мишкинене.

- То је најрадикалнији арт-хаус који се сада многи режисери плаше да снимају, пошто у читавом свету, између осталог у Русији, постоји тенденција повлачења ауторског филма у страну кинематографије за публику. А Руфат баш никако не уступа масовној публици. Тачније то је елитни ауторски филм – мали и мисаон.

На програму кратког метра такође је филм који представља Русију. То је рад младе Италијанке Кристине Пики. Она је снимила краткометражни филм Зима у јануару-фебруару ове године, када су режисери почетници из читавог света месец дана путовали по Русији. Филм Италијанке говори о људима вреле душе који живе у егзотичним хладним просторима.

Рита Болотска,