О чему ће разговарати Москва и Вашингтон?

08-08-2013 03:19:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најважнија билатерална и међународна питања ће размотрити шефови МСП и Министарства одбране Русије и САД. У среду је постало коначно јасно, о чему и у ком тоналитету говорити министри у Вашингтону приликом сусрета два плус два. После тога, када је било одлучено о судбини посете Барака Обаме Москви, ови преговори би могли да постану прави радни и резултативни. Приликом путовања за Вашингтон Сергеј Лавров ће за неколико сати посетити Њу-Јорк, где ће се састати с Генералним секретаром УН Бан Ки Муном.

Сусрет Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа с америчким колегама мора да буде последње усклађивање пре председничког самита у Москви. Међутим, током развоја догађаја око Едварда Сноудена, што је емотивније било реаговање САД, перспектива одржавања не само сусрета Путин-Обама, већ и министарских преговора постајала је све илузорнија. Малтене сваки дан извори различитих нивоа у САД-у су изјављивали да Москва и Вашингтон нема о чему да говоре после пружања взила Снудену. У среду Бела кућа је најзад саопштила да је Обама одгодио – управо тако, а не укинуо посету Москви. Међутим, то је само надражило коментаторе. Рецимо, један од чланака америчког часописа Foreign Policy почео је од реченице: сад је на Русима да одлуче хоће ли бити одржани преговори у Вашингтону. При томе је непоменути амерички чиновник објаснио, цитат: Москва, свакако, може да се осећа увређеном, међутим, спремни смо да седнемо за сто преговора, макар не на председничком нивоу. Није јасно коме је то адресирано, јер су и Бела кућа, и руско МСП скоро истовремено потврдили да ће сусрет два плус два бити одржан. Међутим, такви коментари су карактеристични. САД и даље повећавају степен емотивности око предмета Сноудена. Потпуно је вероватно, да ће на иницијативу Американаца та тема постати основна у време сусрета Лаврова и Керија у Вашингтону 9. августа, мада је Москва више пута ставила на знање да је тачка у том питању давно стављена, те нема о чему да се расправља. Данас је под притиском Конгреса администарција Обаме приморана да настави ту игру, мада је очигледно да ће она ометати реални дијалог, - објаснио је Гласу Русије политиколог Кирил Коктиш.

- Вашингтон се од почетка понашао сувише круто и праволинијски у случају Сноудена, зато Американци скоро немају простор за маневрисање да би вратили ситуацију натраг, мада је од почетка било јасно да се то мора учинити, јер Москва није имала други излаз осим да прихвати Сноудена. Данас се администрација налази под великим притиском критике и од стране републиканаца, и од стране демократа. Зато је и изабран доста незграпни поступак: укидање самита, али очување других контаката.

Москви и Вашингтону је неопходно да размотре многа питања. То су ситуација у Авганистану, опасности, повезане с повлачењем међународних снага, као и то, како ће се то повлаћење остваривати између осталог уз помоћ Русије. О важности партнерства управо у тој сфери последњих недеља су помињали и Стејт департмент, и Бела кућа. Друга је тема што скорија реализација руско-америчке иницијативе о Сирији – конференција у Женеви. О почетку њене припреме је било изјављено пре 3 месеца, 7. маја. Међутим, напретка нема, док број жртава међу цивилима и даље се повећава, - истиче политиколог Леонид Гусев.

- Ипак наше земље имају сувише много билатералних питања, која је неопходно мирно расправити на билатералној основи. Има сувише много проблема између земаља – светских лидера. Иначе је реч о међународној ситуацији – Сирија, догађаји последњих дана, убиства у курдским рејонима.

ПРО је тема која се разматра приликом сваког руско-америчког сусрета министарског нивоа. Већ је традиционално – у облику декларација. 9. августа тешко да ће доћи до нових договора. Москва је изјавила о одсутности илузија после преговора зпаеника шефова МИП, Без обзира на то је веома важно наставити дијалог, сматра политиколог Михаил Тројицки.

- САД су дале максимално могући за себе по својој отворености предлог – изјавиле су да немају намеру да граде такав систем ПРО, који би угрожавао потенцијал узвратног ударца Русије – не првог, већ узвратног – као одговор на евентуални амерички напад на Русију. Русија тражи гаранције да такав систем у принципу неће бити саграђен. Такве гаранције САД неће пружити. Међутим, сам договор, постигнут између Путина и Обаме о одржавању таквих војно-политичких сусрета, веома је позитиван. То је перспективни механизам ради савлађивања читавог низа застарелитх противречности, између осталих, о ПРО.

Министри су морали да ускладе бар у минималном обиму ова и друга питања пре септембарског самита у Москви. Експерти истичу – саме преговоре нико није укинуо, позив руске стране је још увек на снази. Дакле, и министарски сусрет 9. августа ипак може да постане важан. Уочи преговора у Вашингтону Сергеј Лавров ће извршити муњевиту посету Њу-Јорку. Тема преговора с Генералним секретаром УН приликом радног ручка ће бити исте: Авганистан, ситуација на Блиском Истоку и, свакако, Сирија. Између осталог, у уторак су УН потврдиле да ће специјална комисија за истрагу хемијских напада отићи у арапску републику у наредно време.

Полина Черница,