Штафета Олимпијске ватре: обратно одбројавање

08-08-2013 03:22:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


60 дана је остало до почетка Штафете олимпијске ватре. Њена маршрута је зацртана и расписана буквално на минуте. Ватра Олимпијских игара, које ће бити одржане идуће године у Сочију, мора да савлада 65 хиљада километара у току 123 дана – ниједна штафета кроз читав историјат зимских Олимпијада није трајала толико дуго.

Ватра ће проћи кроз 2900 насеља. Практично читава земаљска кугла ће пратити олимпијску ватру. У Штафети олимпијске ватре ће учествовати 14 000 носилаца бакљи. Свако је имао право да поднесе упит, али је Организациони комитет одабрао људе активног грађанског става. Фотограф Сергеј Доља је имао срећу. Његов пројекат Блогеру, склони смеће подстакао је више од 30 хиљада корисника Интернета да напусти тастатуру и изађе на суботник. Додуше, Сергеј неће први пут носити бакљу. Он већ има искуство са лондонском Олимпијадом.

- Знам шта осећа човек, који узима у руке олимпијску бакљу. Чини му се да су му израсла крила. То је огроман понос, огромна срећа да на неки начин постанеш делић Олимпијаде. Уочи лондонске Олимпијаде сам вежбао, трчао, мислећи да је то спортска акција. Међутим, бакљу носе људи различитог узраста и различите припреме. Човек не мора ни да трчи, може да иде.

Маршрута Штафете олимпијске ватре пролази кроз историјска и културна места, која су без преувеличавања визит-карте Русије. То су, например, посед Јасна Пољана, где је живео и радио велики руски писац Лав Толстој, зидани Тобољски Кремљ у Сибиру, чувени космодром Плесецк у Архангелској области, активни Авачински вулкан на Камчатки, највећи рудник дијаманата у Јакутији. Олимпијска ватра ће посетити највећу по свом капацитету у Русији Сајано-Шушенску хидроелектрану у Републици Хакасија, центар за планинско скијање Домбај у Карачајево-Черкесији и познато у читавом свету острво Кижи у Карелији, где су сачувана ремек-дела руског дрвеног неимарства – цркве, које су саграђене само помоћу секире и без ексера. Заменик директора музеја-забрана Кижи Ирина Павлова тачно зна да ће 22. октобра Штафета олимпијске ватрне проћи кроз њихово острво читав километар.

- Музеј дрвеног неимарства је територија без ватре. Свакако, присуство било које ватре се нама чини опасним, али олимпијској ватри пружамо залено светло. Не верујемо да олимпијска ватра може да буде опасна.

Олимпијска ватра ће путовати не само колима, возовима и авионима. Скоро 500 метара ће она пловити! Даље ће путовати руском тројком, јеленским и псећим запрегама, бициклима, саоницама, снегоходом, комбајном и ратраком – тако се зове возило, које гази снег гусеницама. Ватра ће се носити моторним и обичним чамцем, сноубордом, клизаљкама и скијама, пењаће се успињачом, винути у небо аеростатом, спустити се на дно Бајкала батискафом, попети се на највиши врх Евроре Елбрус, а чак и отићи у космос.

Рита Ошун,