Демарш Обаме или Сноуден као предлог

09-08-2013 09:20:02 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Одустајање председника САД Барака Обаме од доласка у Русију ради самита с предсдеником Владимиром Путиним постао је главна тема разматрања у конгресу.
Реаговање на супротним крилима политичког пола долазе до кра Ултрадесничари у конгрессу САД траже бојкотовање зимске Олимпијаде у Сочију. Левичари егзотично упоређују Едварда Сноудена с великим проповедником мира и ненасиља Махатмом Гандијем.

С индијским филозофом и политичаром Махатмом Гандијем бившег припадника ЦИА и АНБ САД Едварда Сноудена је упоредио амерички конгресмен-демократа Џон Љуис. Он је познат као заштитник грађанских права. Бојкотовању Олимпијских игара у Сочију позива сенатор-републиканац Џон Маккејн.

Између та два поларна става се налазе трезвене оцене и судови. Њихова је суштина у томе да пружање привременог азила уствари само предлог за укидање посете Обаме.

Русија није створила предмет Сноудена, - каже отац бившег сарадника америчких специјалних ресора Лон Сноуден. У интервјуу агенцији Ројтер он је рекао да је администрација САД окренула све наопако, оклеветала Едварда да се не би иза тога видело како она крши законе и шпијунира читав свет.

Лон Сноуден је изразио наду да ће руски предсденик истрајати пред притиском од стране администрације САД, као што је то чинио и раније у предмету његовог сина. Ако пожелим ићи ћу на саммит, ако не пожелим, нећу ићи: то нису разлози одраслог човека и државника, - рекао је Лон поводом одустајања Барака Обаме од посете Москви.

Мишљење Сноудена-сениора деле и ауторитативни амерички експерти, и то из можданих центара САД који никада нису испољавали симпатије према Русији.

Лондонски лист Гардиан је данас констатовао да је на најпарадоксалнији начин председник-демократа чини данас оно, што пре њега у послератно доба није чинио ниједан предсденик-републиканац. Само за владавине Обаме су почели да користе Закон о шпијунажи из 1917 године ради судског кажњавања оних, ко раскринкава недела владе. Мада, пише лист, то су, према дефиницији било ког речника, они који откривају расипање средстава, преваре, злоупотребе, и незаконите акције.

Међутим, бивши конгресмен и кандидат за председника САД Рон Пол страхује да живот 29-годишњег хакера може да буде угрожен.

- Сноуден само покушава да каже истину о томе, шта се уствари дешава. Он није шпијунирао за другу земљу. Нема никаквих доказа таквих његових намера. Зар није срамота, што живимо у доба, када људе, који покушавају да кажу истину о неправдама, које чини влада, чекају невоље и проблеми.

У Москви признају да су разочарани одлуком Обаме да одгоди посету. Међутим, како је рекао новинарима помоћник председника Русије Јуриј Ушаков, председник је имао, а има и данас позив да посети Русију.

Андреј Федјашин,