Руски туристи хватају египатске пљачкаше

09-08-2013 12:51:58 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Руси у Египту се уједињу преко социјалних мрежа да би се обезбедили против уличних пљачкаша, а чак и пруже им отпор. У летовалишту Хургада су учестали напади на туристе. Крадљивци им истргну ташне из руку и побегну мотоциклима. Руски савез туристичке индустрије препоручује туристима да не напуштају територију хотела.

О честим случајима напада на улицама Хургаде туристи углавном саопштавају у социјалним мрежама. Летовалишта Земље пирамида давно привлаче људе ради годишњег одмора на обали Црвеног мора. Додуше, узбуну су дигли не гости, већ Руси, који тамо живе и раде. Према њиховми речима, злочинци су наоружани ножевима, те увек делују према истом сценарију, прича Ирина Богданова, која у току неколико година живи у Хургади.

- Људи иду плочником, са позади им приђу, истргну ташну, користећи ефекат неочекиване акције.

Жртве уличних пљачкаша по правилу постају жене. Пљачкаши им одузимају ташне, новчанике, после тога нестају на мотоциклима толико брзо да пострадали ништа не стигну да предузму, - наставља Ирина Богданова.

- Стално чујем о некој двојици, која се вози мотоциклом у различитим деловима града. Можда их има више, неколико мотоцикала, којима се возе по двоје. Тачно нико не зна.

Повећање криминалитета у летовалишту повезују с нередима, који су почели у земљи после промене власти. У полицији Хургаде сваки дан се повећава број жалби. За сада снаге правног реда не успевају да ухвате злочинце, саопштава Рускиња Галина Алексејева, која ради у Хургади.

- Данас су многи отишли, улице су празне. Обично месни становници помажу, покушавају да ухвате злочинце.

Сународници у летовалишту Египта су одлучили а да не седе скрштених руку. Они стално упозоравају једни друге о опасности преко социјалних мрежа. Осим тога, Руси се уједињују у групе по неколико људи и самостално покушавају да нађу злочинце на улицама Хургаде. Пљачкаши се могу препознати по фотографији. Неко од туриста је успео да сними пљачкаше пре него што су отишли.

Портпарол Руског савеза туристичке индустрије Ирина Тјурина препоручује грађанима Русије, који се одмарају у Египту или само планирају да посете ту земљу, да остају у хотелу и не излазе на градске улице.

- Делује препорука за руске туристе МИП РФ да не напуштају зоне летовања. У Египту је ситуација политички немирна, у таквим случајима се повећава криминалитет. Ван летовалишта може се десити свашта чак и у случају, када није реч о политичким нередима. Људи иду ради мора и плажа. Читава инфраструктура је на територијеи летовалишта, ван њега нема шта да се ради. Они, који га не напуштају, одмарају се на миру.

Међутим, месни становници се надају да чим Египат савлада нереде и врати се нормалном животу, туристи ће моћи да се мирно шетају улицама Хургаде.

Ксенија Мељникова,