Фестивал народне бродоградње у Кижима

09-08-2013 01:15:11 | | Глас Русије, фото: Музей-заповедник «Кижи»/ vostok.rs |


Онај ко је бар једном био у Карелији није могао да не посети национални парк „Кижи“. То је архитектонски ансамбл на острву Кижи у Оњешком језеру. У њему је главна огромна велелепна црква коју је пре 300 година мајстор подигао без иједног ексера.

По легенди, кад је завршио посао бацио је секиру у језеро и рекао је да више нико не може да сагради нешто слично. Средином прошлог века на Кижи је донето много других старинских грађевина од дрвета. Данас је овај ансамбл уврштен у списак Светске баштине УНЕСКО.

Ако човек овамо допутује у августу може постати сведок, па и учесник у занимљивом догађају. Сваке године првог викенда у августу овде се одржава Фестивал народне бродоградње и традиционалне трке „Кишка регата“. Ове године одржани су већ по 15. пут. О програму фестивала за „Глас Русије“ је говорио порт-парол Дмитриј Дјугај:

- Главни догађај од којег је својевремено почео фестивал је трка чамаца-кижанки. Кижанка је специфичан чамац. Направљен је од масивних борових дасака, има високо подигнут прамац. Дно има као јахта, зато је врло стабилан. У многоме је бољи од савремених чамаца. У тркама не учествују само становници Карелије. У њима су учествовали и чукотски кајак ловаца на китове, сашивен од коже моржа, и француски гиг и кајак од брезе – копија дрвеног чамца са северна Норвешке. Чукотски чамац је презимео код нас, у Кижаам. У прошлогодишњој трци су младе Чукче – ловци на китове и победили у трци!

Неки се чуде због тога што у трци учествује много карелских жена. Ради се о томе што су код нас у Карелији од давнина чамце углавном користиле управо жене. На острву Кижи је врло плодно тле, зато се ту од давнина гајио раж, главна намирница у исхрани становника Севера. Мушкарци су радили на пољу, а жене су се бавиле домаћинством, храниле су стоку. Ливаде за пашу су биле на другим острвима и свако јутро је тамо чамцима на весла требало одвести краве, а увече их вратити кући, у село на острву Кижи. И то је био женски посао!“

Трка је на једну морску миљу, односно око два километра. Пошто је „Кишка регата“ прво замишљена како би помогла народну бродоградњу, у њен програм је уврштен конкурс за мајсторе-чамџије. Победник добија Награду руководиоца републике Карелије.

На „Кишку регату“ увек долази много „навијача“. За њих се увек организују конкурси, на пример, у везивању морских чворова и прављењу рибарских мрежа. Одржавају се предавања из области старих заната, гости су позвани да науче старе плесове. Увек се одржавају различите изложбе. Ове године је била изложба одеће руских морнара из 18. века. Ради развесељавања публике долази ансамбл народне музике који свира старинске карелске инструменте. И ове се увек могу пробати традиционална карелска јела.

Ирина Гардењина,