Вехабије: данас у центру Србије, сутра у срцу Европе

09-08-2013 01:20:17 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Група претпостављаних вехабија је ухапшена тамо, где су је најмање очекивали – у централној Србији. Реч је о породици Срба, који су попримили ислам. Павловићи су променили веру пре неколико година, када се кћи главе породице удала за муслимана. После тога су они практично прекинули односе с рођацима, почели да спавају, према обичајима вехабија, на поду. Нове вехабије, тачније речено глава породице Горан и његов зет, недавно су почели да редовно иду у Сирију, где су се борили на страни устаника. Сусељани уверавају да су више пута видели око куће Павловића ћелаве брадате људе. У полицији кажу да њихова кућа, која се налази по страни села, може да постане склониште и за друге учеснике грађанског рата у Сирији. Припадници специјалних ресора су претресли кућу Павловића и нашли тамо оружје и војну муницију, између осталог, димне гранате и пиштољ Шкорпион. Горан и његов отац, бивши војник, били су ухапшени за незаконито чување оружја, саслушани и пуштени да се бране са слободе. Жељни сензација медији су написали да су у тој кући тобоже спремали атентат на првог заменика премијера Србије Александра Вучића, али су спрски МУП и БИА саопштили да они о томе ништа не знају, а у Србској напредњачкој странци, на челу које је Вучић, одбили су да коментаришу гласине.

Поред тога, недавно је сусрет вехабија у Црној Гори под заставама Турске и Саудијске Арабије, преплашио месне пастире, који су у страху заобилазили место, како су га назвали медији, "самита". Сматра се да данас у северо-источним рејонима Црне Горе (углавном муслиманским и, између осталих, најсиромашнијим у земљи) живи најмање 200 вехабија. Експерти процењују да за разлику од послератне БиХ, где су вехабије вежбали у школским спортским салама, у неким рејонима јужне Србије (Санџак), у малој Црној Гори вахабизам се налази у ембрионалном стању. Изгледа, први пут о њему су на нивоу БИА почели да говоре 2011. године, додуше, тада је имам џамије Султанија у општини Плав изјавио да у Црној Гори вахабизам не постоји. Ствар је у томе да се управо он сматрао идеологом тог покрета у земљи. Данас, како сматра србски стручњак за безбедност Дарко Трифуновић, не вреди искључивати вероватноћу да и Црна Гора може да се нађе на удару покрета вехабија, јер је њена територија била увек на нишану исламских фундаменталиста.

Како се постаје вехабија? – на ово питање одговара бивши обавештајац, македонски експерт за безбедност Иван Бабановски.

- Вехабије врше притисак на верској основи или купујући душе. Они финанcирају ове социјалне случајеве у муслиманским и албанским срединама и преводе у њихов верски покрет. Међутим, проблем није само у томе, што они социјалне случајеве користе за укључење у терористичке и друге активности, него и у томе што вехабије се намећу као партнери исламској верској заједници и на нашим теренима врше притисак на православне, а такође жестоко се атакује на оне припаднике исламске верске заједнице који су прешли у хришћанство. Њима се прети чак и физичком ликвидацијом. Али најчешће се иде на куповање душа, финансирањем за манифестацију обележја вехабизма, за што они плаћају и по сто евра месечно.

Македонија такође упозната с радикалним исламизмом, - истиче Иван Бабановски.


- Кампови Ал Каиде били су на територији Македоније који контролишу екс-терористе Ослободилачке националне армије. То су они терористи који су организовали агресију на Македонију са туђе територије - дошли су са Косова и из Албаније. У Шипковићима на Шар-Планини иранска обавештајна служба је имала свој тренинг-камп који је припремао добровољце за џихад из локалних албанско--муслиманских средина. Ја сам добио и фотодокументацију од једне западне службе. Међутим, нису могли оперативци те службе да потврде лично присутство Осаме бин Ладена, онако како су то урадили за његово присутство у Тирани. Ја имам изјаву једног мог извора, који је лечио једног од синова бин Ладена да је он боравио на нашеј територији. Такође, у великом логору код Качаника, којим руководе најекстремнији ветерани ОВК, данас се обучавају добровољци за рат против Сирије.

Иначе, Сирија је само један од праваца. Балкан је база за најезду радикалног ислама у срце Европе, - убеђен је македонски стручак за безбедност Иван Бабановски.

Тимур Блохин,