Лавров: Преговори су једини излаз из блискоисточног ћорсокака

10-08-2013 09:13:06 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Сергеј Лавров и Бан Ки Мун су упоредили часовнике поводом најакутнијих међународних питања. За време радног ручка шеф руске дипломатије и Генерални секретар УН размотрили су ситуацију у Сирији, блискоисточно регуисање, ирански нуклеарни програм, ситауцију у Египту и улогу УН у решавању ових проблема.

Блиц преговори у Њујорку су отворили програм посете Сергеја Лаврова САД. Већ у петак он, као и минстар одбране Русије Сергеј Шојгу, учествује у састанку са америчким колегама у формату два плус два.

Састанак Сергеја Лаврова и Бан Ки Муна трајао је више од два и по сата издвојених протоколом. При томе новинаре су унапред упозорили – никаквих заједничких изјава ни пре ни после преговора неће бити. Чим је генерални секретар стигао у руско стално представништво у УН, састанак се одвијао на руској територији, уследило је протоколарно снимање, а даље радна вечера. Сирија, као што се и очекивало, постала је главно јело негастрономског менија вечере. Касније, у авиону, Сергеј Лавров је саопштио новинарима да је било речи не толико о покушајима да се помири актуални режим у земљи и опозиција, колико о томе да се натерају противници да спознају да треба да се боре заједно против заједничке опасности.

- Терористи на терену реално потискују "Слободну сиријску армију". Понекад ступају са њом у сукобе, као и са владиним трупама, и то је заједничка опасност – и за оне који се сада држе за владу Сирије, и за оне који желе да очувају Сирију као световну државу, мултиконфесионалну, мултиентичку, али који сматрају да режим мора да оде.

Лавров је напоменуо да је механизам за решавање овог проблема и за кретање ка мировниом регулисању већ створен – то је Женевски комунике. За реализацију свих његових ставова се и организује мировна конференција. Мада три месеца после објављивања ове иницијативе на преговорима у Москви реалног прогреса скоро да нема. За сада је само једна од страна у конфликту спремна да сарађује, објаснио је Сергеј Лавров.

- Уверени смо да комунике садржи безалтернативни излаз из ситуације, како би влада и опозиција на основу заједночког споразума постигле договор како да осигурају национално помирење, прелазни период, да формирају структуру која би била прихватљива и од стране владе и опозиције, која би припремала нову редакцију устава и слично. Али што даље одуговлачимо са сазивањем конфренције, то ће више тој шанси сметати терористи. Ми смо свој посао већ урадили, режим је спреман да упути делегацију без прелиминарних услова, ред је на опозицији.

Очигледни проблеми са припремом конфренције нису повод за очајавање, подвукао је руски министар. По његовим речима, ову тачку гледишта дели и Генерални секретар УН. И не само о сиријском питању. То да су преговори једини излаз из ћорсокака доказују најновија дејства новог иранског руководства. У том контексту, подвукао је Лавров, Русија се нада у помоћ УН у погледу оног што чини шесторка преговарача. Ништа мање нису важни ни колективни напори за блискоисточно регулисање проблема, истакао је Лавров. Тако, коментаришући последње иницијативе свог америчког колеге, он је подвукао: Русија поздравља напоре САД, али улога УН у том процесу треба да буде траженија.

Полина Черница,