Историја раскринкавања или претходници Менинга и Сноудена

10-08-2013 09:21:52 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У САД-у не јењавају дискусије о гласним скандалима и судским процесима против звиждача. Основна фигура дебата је наравно Едвард Сноуден. А за неколико недеља треба да буде изречена пресуда војнику Бредлију Менингу. Он се оптужује за то што је предао стотине хиљада докумената сајту Викиликс.

Новинари који раде на тој теми траже у историји САД примере репресије од стране власти против звиждача и репортера који су откривали владине тајне. Још једну такву причу која се десила 1942. године нашле су колеге из листа Вол Стрит Журнал.

Амерички новинари заједно са историчарима последњих месеци су нашли у архивима много примера сукоба владе САД и чиновника или војника који су жртвовали своје каријере и безбедност ради друштва. Звиждачи унутар државног система су постојали и у време Буша млађег, и у време Регана, и у време Другог светског рата. Према документима која је објавио Вол Стрит Журнал, 1942. године Министарство ратне морнарице и тужилаштво САД покушали су да суде на основу оптужбе за помоћ непријатељу репортеру познатог листа Чикаго Трибјун.

За време рата против Јапана репортер Стенли Џонстон је био позван да посети ескадру Тихоокеанске флоте. Због пропуста војника доспео је на затворено саветовање, где је било изјављено да су Америкнаци провалили код јапанских везиста и да знају где се налазе непријатељски бродови. Неколико дана касније Џонстон је објавио чланак у којем је написао да су Американци били спремни за битку код атола Мидвеј. Истина, проваљивање шифре он је прећутао. Али то је било довољно да изазове гнев команде флоте, говори новинар листа Вол Стрит Џорнел Џес Брејвин који је нашао ову причу.

- То је било главно суђење, зато што је влада покушала да осуди репортера, главног уредника и сам лист. Власти су биле у јарости, тврдећи да је објављивање приче помогло Јапанцима. Тобоже из чланка они су сазнали да су Американци провалили шифру и могли су да је промене, што би довело до губитка вредног извора информација за Американце. Али тај случај је био занимљив још и по томе што чак 1942. године, у време много сложеније него наше, Рузвелтова администрација је схватала да ће ствар бити врло сложена. Мени се чини да је најважније што ова прича показује да се прогањање новинара у САД увек прихватало као кршење правног система.

1942. године министарство флоте и тужилаштво су ипак довели ствар до суда. Као и у случају војника Бредлија Менинга, они су инсистирали да је новинар Џонстон пружао помоћ непријатељу. Тек на расправама пред поротом случај се једноставно распао. Као прво, сама морнарица је изјавила да је репортер могао да има неколико извора. А као друго, тужиоцима није пошло за руком да докажу постојање штете од чланка. Коначно, трећи закључак је да новинар није објавио податке о локацији и тактици америчке флоте, што значи да није предавао никакве информације непријатељу. Порота је ослободила Стенлија Џонстона, он је радио као репортер до краја рата и умро је 1963. године. Непријатности је избегао и лист Чикаго Трибјун. То је и даље један од најугледнијих листова у земљи и најпопуларнији у Чикагу.

Да истакнемо да сама по себи ова прича није била тајна. Али тек пре неколико недеља министарство правде САД је отворило део ахрива и тамо су управо нађени документи о овом процесу са објашњењем става власти.

У случају војника Менинга ова информација ништа неће променити. Али то је још један пример политике Беле куће и безбедносних ресура. Они су увек покушавали да сакрију своје тајне под изговором националне безбедности и често су оптуживали новинаре за шпијунажу. Само раније је медијима полазило за руком да одбијају такве нападе, а сада су судије почеле да се слажу са мишљењем специјалних служби, што доводи у опасност саму слободу штампе и право друштва на информисање.

Роман Мамонов,