Борбе за евро на полигону науке

10-08-2013 09:35:00 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Luigi Rosa/cc-by-sa 3.0/ vo |


Налазимо се у стању мегакризе – тако је изјавио у интервјуу за немачку радиотелеизију АRD председник једне од водећих научних установа Европе – минхенског Института за економска истраживања Ханс-Вернер Зин. Ипак, он се категорично изјаснио против плана откупа хартија од вредности проблематичних земаља зоне евра који је објавио председник Европске Централне банке Марио Драги.

До данас су се дискусије око акција ЕЦБ водиле углавном на нивоу политичара земаља ЕУ, као и руководећих чиновника саме ЕУ. Али изгледа да у прве редове конфронтираних табора све активније ступају научници. О томе сведочи у крајњој линији објављено последњих дана отворено писмо подршке деловања Европске ЦБ. Пре тога је постојало још једно. Иницијатори новог писма били су петорица професора са универзитета и других научних установа Берлина и Мајнца у Немачкој, Милана у Италији, Лондона у Великој Британији и Женеве у Швајцарској. Обраћање научника објављено на сајту берлинског Института за економска истраживања отворено је за потписивање и под њим је поставило своје потписе већ више од двеста економиста. Сакупљање потписа се наставља.

Аутори писма изјављују своју дубоку забринутост поводом напада неких немачких економиста, политичара и аналитичара због дејстава Европске ЦБ, између осталог на мере које предузимају по програму куповинеоблигација проблематичних земаља – ОМТ.

Како објашњавају аутори писма, имају се у виду тужбе Федералном уставном суду Немачке предате против дејстава ЕЦБ. Тешко да вреди цитирати образложења исправности политике ЦБ Европе које наводе у свом обраћању професори. Научни језик, тим пре у сфери финансија, сложен је. Али суштина остаје претходна – то је оно што је добило назив „чињење дуга јавним“. Против тога се залаже поменути председник Института за економска истраживања Ханс-Вернер Зин, један од аутора обраћања Уставном суду Немачке и његове присталице.

Професор Зин и колеге економисти које стоје иза њега објективно држе страну званичној линији. Курс строге, али разумне штедње који води кабинет Ангеле Меркел добро је познат. Занимљиво је да је управо ових дана Међународни монетарни фонд позао Немачку да ублажи тај исти курс. Позвао је, треба рећи, не први пут. И тачно тако као и аутори „ученог“ писма, подвукао водећу улогу Немачке у превладавању кризе у зони евра. Шеф сектора за земље и регионе Еворпског института и руководилац Центра за немачка истраживања Владислав Белов не сматра да демарш научника може да промени став немачке владе.

- Експерти заузимају позиције од А до Ш, говори научник. Постоји низ економиста и експерата који захтевају излазак Немачке из зоне евра, постоје експерти који подржавају владу. Али експертска заједница може да има колико хоће мишљења, а главно је сав извршних органа. И овде не видим перспективе да Немачка из корена промени своју линију.

Ко ће победити у борбама на полигонима науке? Између осталог, да ли је то тако важно за реално стање ствари?

Олег Севергин,