Фестивал азијских земаља вратио у Владивосток лето

10-08-2013 09:39:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Конзулати свих држава представљених у Владивостоку били су иницијатори Фестивала земаља Азије, који је отворен у главном граду приморја. Три дана на обали Спортске луке становници и гости града ће се упознавати са традицијом и културом источних народа. Са церемоније отварања фестивала извештава наш дописник Олга Иљченко.

Буквално како је почео фестивал, у Владивосток се вратило лето. Већ од самог јутра, упркос прогнозама синоптичара, у граду је завладала врућина од тридесет степени. Добро је што се главна сцена фестивала налази на обали. Занимљиво је да су најрадозналији и највеселији гледаоци били сами учесници фестивала. Предтавници Северне и Јужне Кореје, Вијетнама, Индије, Лаоса са задовољством су играли и уз руске народне песме, и уз своје мелодије. А у паузама су радо разговарали са новинарима. Своје утиске са фестивала је изнео гост из Северне Кореје Фен Сил Хе.

- Мени се веома допада Влавивосток. То је мој први долазак. Овде предтављамо наше народне сувенире.

Фестивал земаља Азије се одржава у Владивостоку први пут, мада конзулати већине земаља региона раде у приморској престоници већ 15 година. Како је саопштио на отварању фестивала заменик градоначелника Владимир Саприкин, од ове године у Владивостоку ће се појавити нова традиција испраћања лета јарким празником.

- Хето бих да поздравим све они који су се данас окупили овде, на Фестивалу азијских земаља. Генерални конзулат Индије хтео би да вас упозна све са посебним гостима Владивостока – то су представници Савеза за чај. Ми бисмо хтели да вас позовемо до наше чајног киоска, где можете да пробате разне врсте чаја, непознате Владивостоку, сасвим бесплатно.

Лаос, Индија, Вијетнам, Северна и Јужна Кореја – свака земља труди се да представи оно што најпотпуније одражава национални карактер. Фестивал азијских земаља ће трајати у Владивостоку до недеље. А ове вечери становнике и госте града очекује гранциозни концерт. Са тадиционалним песмама и играма ће наступити руски колективи, затим ће са својим стваралаштвом публику упознавати и музичари из Азије.

Олга Иљченко,