Москва спремна за првенство света у атлетици

10-08-2013 10:01:12 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У суботу 10. августа у Москви стартује првенство света у атлетици. Званична церемонија отварања ће протећи на Великој спортској арени стадиона Лужњики у девет сати увече по московском времену. Пред почетак турнира од 6. до 8. августа у Центру за међународну трговину на Красној Пресњи је одржан 49. конгрес Међународне асоцијације лакоатлетичких федерација.

Првог дана такмичења ће се играти за два комплета медаља – у женском маратону и код мушкараца у трци на десет хиљада метара. Маршрута трка ће проћи живописним обалама реке Москве у центру руске престонице. Не треба сумњати у то да је град спреман за почетак шампионата. У Москви се одвија огроман број спорских догађаја највишег нивоа. По правилу, никаквих примедби у њиховој организацији ни код спортиста, ни код публике последњих година нема. У престоници је одржано и првенство света у атлетици, истина зимско. Летњи турнир Русија организује први пут. Ако нешто брине данас организаторе, то је интересовање публике. Неки експерти сматрају да се престоничка публика заситила спортских догађаја. То мишљење је потврдило недавно првенство Русије које је одржано на стадиону Лужњики од 22. до 25. јула. Тада су трибине биле полупразне. Атлете су долазили да подрже углавном пријатељи и рођаци самих спортиста. Али министар спорта Русије Виталиј Мутко је уверен да ће на првенство света публика доћи.

- Већ данас је све готово. Главну етапу смо прошли. Дочекали смо госте. Никаквих сметњи није било. Сви су пребачени у хотеле, смештени. Сви су задовољни могућностима за тренинг, које им пружамо, саобраћајном логистиком. Шта данас брине? Наравно, желели бисмо да буду пуни стадиони. Али могу да кажем да су за викенд све карте продате.

Између осталог координациони Комитет међународне асоцијације атлетских федерација предводи 35-струки рекордер у скоковима са мотком Украјинац Сергеј Бубка. Овај комитет координира рад Међународне асоцијације атлетских федерација и московског организационог комитета светског првенства. На иницијативу Бубке у Москву је стигло скоро две хиљаде украјинских навијача.

Уочи светског првенства протекао је 49. Конгрес Међународне асоцијације атлетских федерација. У центру пажње су била питања борбе против допинга. Асоцијација атлетских федерација предложила је МОК-у и Светској антидопинг агенцији да увећају минимални рок дисквалификације спортиста за примање стимулатора са две до четири године. То правило треба да ступи на снагу од 2015. године. Истина, мишљења експерата тим поводом се разилазе. Између осталог председник Међународне асоцијације атлетских федерација Ламин Диак сматра да сваки случај треба разматрати индивидуално, како се не би казнили невини.

- Радиће се заједно – ми и МОК. Спортиста треба да држи тренера, физиотерапеута, друга пратећа лица на плати. Спортиста за све плаћа. Као, рецимо, у САД. И одједном позитиван резултат за допинг. Шта онда? Наравно, то је проблем. Можда је спортиста нешто појео, није схватио шта једе. Можда су му рекли нешто погрешно.

На Конгресу су разматрана и друга питања економије. Чак фудбалски клубови сада преживљавају сложена времена. Није пошло за руком избећи тешкоће ни лаким атлетичарима. И то није проблем појединачно узете земље или континента. Он има масовни карактер, а зато треба да се решава заједнички, уверени су учесници Конгреса Међународне асоцијације атлетских федерација.

Сергеј Румјанцев,