„Прозрење“ бившег заменика директора ЦИА Мајкла Морела

11-08-2013 10:13:23 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У светском стручном друштву се и даље активно разматра недавно „прозрење“ у сиријском питању сад већ бившег првог заменика директора ЦИА САД Мајкла Морела. Пре два дана он је дао опширан интервју угледном листу Wall Street Journal.

Морел је упозорио да ће пад владе Башара Асада изазвати огромну опасност по националну безбедност САД. Сирија може постати уточиште за терористе различитих врста. И чак може преузети од Пакистана улогу главног бедема „Ал Каиде“.

Морел се од 9. августа води у оставци коју је поднео пре пар месеци. У хијерархији ЦИА дужност првог заменика је нешто попут „извршног директора“ при политичком председнику компаније. Кадровски обавештајци највишег ранга са стажем од преко 30 година као што је Морел, никад не дају политичке оцене, а да их претходно не усагласе с врхом.

Морел је рекао да из Сирије насиље може прећи на Ирак, Либан, Иран итд. По његовим речима, из месеца у месец у земљи расте број страних терориста, који се боре на страни групација повезаних с „Ал Каидом“. И то само приближава могући пад владе.

Интерпретације Морелових изјава су прилично широке. Укључујући и мишљење о томе да је то још један у низу маневара позваних да одвуку пажњу од скандала с глобалном шпијунажом НСА САД. Узгред речено, њу је раскринкао бивши потчињени Морела и агент ЦИА и НСА Едвард Сноуден.

Значајан део стручњака сматра да Морелове речи одражавају мишљење у вези са сиријским тешким задатком унутар администрације и конгеса оних који више не виде смисао у подржавању искључиво сиријских крвавих бандитских формација.

Руски стручњаци у принципу не искључују ни прву, ни другу варијанту. Без обзира на то шта говори већ бивши први заменик директора ЦИА, спољну политику САД одређује председник. А у њој се не предвиђају никакве промене курса, - каже аналитичар руског Института за стратешка истраживања Владимир Козин-

Не мислим да ће се амерички став променити и да ће одједном постати просиријски или провладин. Он ће бити једнако крут, с двоструким стандардима. Као и пре, биће усмерен на пружање војне и моралне подршке бандитских формација.

Опште мишљење у стручном друштву је такво да док Американци „не упадну у јаму коју сами копју“, а која се налази на њиховом блискоисточном путу, ништа не може да се промени.

Американци одлично схватају да ће пад режима Башара Асада довести до тога да Сирија у потпуности измаћи контроли и да ће постати бедем „Ал Каиде“ каже директор руског Института за стратешко планирање Александар Гусев.

Природно, поставља се питање: зашто они у том случају практично помажу опозицији не само у виду хуманитарне помоћи, већ и оружја? Јер, опозиција се управо бори против актуелног режима Башара Асада. У речима заменика ЦИА управо звуче двоструки стандарди. Американци се још увек јасно придржавају своје основне позиције – свргавања режима Башара Асада.

Иза Морелових откровења могу се крити и чисто финансијски разлози, сматра аналитичар руске Више економске школе, Леонид Исајев.

Чини ми се да су земље Запада и САД већ схватиле да је бескорисно мешати се у сиријски конфликт. То постаје прескупо. Једна је ствар да су успели да реше конфликт у току неколико месеци, максимум годину дана. Међутим, кад му се у трећој години не види ни краја ни конца, јасно је да је врло скупо мешати се у ову битку с непредвидивим крајем.

Сад се испоставља да су савезник САД у Асадовом свргавању постали најрадикалнији исламисти и „Ал Каида“ у чистом облику. Не може се ратовати против тероризма у савезу с „Ал Каидом“, истиче председник Института за Блиски исток Евгеније Сатановски.

У сиријској ситуацији оне (САД) пребирају варијанте и праве нове глупости. То да су ово катастрофалне глупости по безбедност Америке није тајна, што је јасно чак и представницима обавештајне и војне заједнице. О томе људи почињу већ отворено да говоре, без обзира чак и на крајњу нетрпељивост председника Обаме према свакој критици. Међутим, у овоме, авај, има мало смисла.

Ипак, сазнајемо да ће се амерички и руски стручњаци састати крајем августа како би још једном размотрили најновије детаље у вези с Женевском конференцијом о Сирији. Претпоставља се да она може бити одржана већ у септембру.

Андреј Федјашин,