Убиства из расистичких побуда представљају општеевропски проблем

11-08-2013 10:19:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У уторак су у Мађарској осуђена четворица десничарских радикала због тога што су починила убиства из расистичких побуда.

Политиколог Петер Креко из Political Capital је за „Глас Русије“ рекао нешто о томе какав значај има ова пресуда, као и о евентуалним паралелама с процесом у вези са случајем организације NSU у Немачкој:

- Пре неколико година четворица убица су намерно нападала ромске заједнице. Жртве нису познавали лично, дакле, убиства се нису дешавала на личној, већ очигледно на етничкој основи. Злочинци су ухваћени 2009. године. После четири године суђења суд прве инстанце је донео строгу пресуду. Тројица убица су осуђена на казну доживотног затвора без права на ослобађање пре рока. Мислим да ће апелациони суд донети сличну пресуду.

Како се испоставило да је могуће таква серија убистава из расистичких побуда у срцу Европе? Да ли се она може објаснити специфичношћу мађарске ситуације?

- Не сматрам да је овај случај јединствен: у Источној Европи има много земаља с великим ромским дијаспорама, у којима су се дешавали слични напади или, минимум, често су се дешавале радње насилног карактера против Рома. То треба да послужи као сигнал за забринутост који показује да у заједницама многих источноевропских земаља постоје сличне предрасуде које могу морално оправдати злочинце који чине овакве нападе. Што се тиче мађарског политичког контекста, овде може играти улогу то што се десничарско-радикална партија „За бољу Мађарску“ од 2006.г. одликује врло оштром и агресивном реториком, али то није специфично мађарска појава. Оваква реторика очигледно има утицаја на јавно мњење, које је и без тога непријатељски расположено према Ромима. Странка „За бољу Мађарску“ није директно везана с нападима, али мислим да политичка средина увек игра улогу и да се у њој извесне мањине доживљавају као „непријатељи“ или мета напада. У Мађарској, иако то сматрам заједничком особеношћу Источне Европе, предрасуде против Рома имају много опаснији карактер него, на пример, предрасуде против Јевреја. Антисемитизам има тенденцију раста у многим земљама, између осталог, у Мађарској. Међутим, то не значи да антисемитизам обавезно изазива насилничке радње. Што се тиче напријатељског односа према Ромима, то се дешава много чешће. Осим тога, друштвена ситуација Рома није таква да могу да се бране од насилничких радњи усмерених против њих.

Како оцењујете значај суђења?

- Пресуда је врло важна зато што јасно ставља на знање спољашњој средини да су мађарске власти врло одлучне да строго кажњавају сличне злочине. Други важан фактор се састоји у томе што је по нашој оцени, странка „За бољу Мађарску“ изгубила контролу над ратоборним групацијама склоним насиљу. Политички значај ових групација опада, али су њихови чланови, њих око неколико хиљада, у стању да и у будуће чине актове насиља.

У Немачкој се од почетка маја одвија важно суђење против десничарских радикалних терориста из NSU(Национал-социјалистичка илегала). Да ли видите сличност између серијских убистава и ова два суђења у Немачкој и Мађарској?

- Мислим да је поређење оправдано. Насилничке, етнички мотивисане радње заплашивања које су починиле радикалне десничарске групе, не представљају проблем само у Источној, већ и у Западној Европи. Ово је оптеевропски проблем. С једне стране, јавно мњење треба да схвати да власти и политичари овакве радње оцењују као достојне осуде. С друге стране, такође је важно и овде је очиглена сличност између случајева у Немачкој и у Мађарској, да власти које одговарају за гоњење и спречавање злочина, донесу исправне закључке. У Мађарској, као и у Немачкој, ствари су изгледале тако као да је надлештво за заштиту Устава учинило озбиљне грешке пошто су многи злочинци већ привлачили пажњу. Дакле, у случају да је постојао активнији проток информација ова убиства су се могла спречити. Због тога је важна самокритика, мађарске власти треба да анализирају које грешке су учиниле и да у складу с тим промене свој метод рада. Оно што у Мађарској засад недостаје јесте политичко осмишљавање овог случаја, односно свест о томе да не само да је власт начинила неке пропусте, већ и да се ради о друштвеном проблему. Непријатељство према Ромима у Мађарској је врло раширено. То не значи да сви они који презиру Роме чине насиље, али је то проблем који захтева пажњу и политичари треба да предузму мере како би ова предрасуда била уништена, а не како би јачала.

Бернат Јожа,


КАТЕГОРИЈЕ