Москва окупила најбрже и најталентованије

12-08-2013 08:54:08 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Чекамо ваше истакнуте резултате, - изјавио је руски председник Владимир Путин приликом отварања 14. светског шампионата из атлетике. Ради учешћа у турниру у Москву је стигло скоро 4 хиљаде спортиста и учесника из 206 атлетских федерација. То је рекорд шампионата.

Церемонија отварања шампионата у суботу је постала логичан наставак такмичења, која су се током читавог дана одржавала на московском стадиону Лужники. Буквално пола сата пре свечане церемоније су на квалификациону трку на 100 метара изашли мушкарци и, свакако, краљ трки јамајски спортиста Усејн Болт. Његова појава је одушевила трибине.

Сама церемонија отварања се састојала од неколико епизода. Свака од њих је била посвећена истакнутим представницима Русије, који су допринели светској науци и култури. Оснивач теоретске космонаутике Константин Циолковски високо над аренном је пројурио на бициклу. Приликом сна хемичара Дмитрија Меделејева на пољу су се појавили елементи периодичне таблице хемијских елемената. Организатор Руских сезона у Паризу Сергеј Дјагиљев се појавио уз музику из балета Лабудово језеро. За сваку епизоду је био припремљен свој видеофрагмент, на самом пољу група уметника је представљала час таласе, којима плови оклопњача Потемкин, час Црни квадрат Казимира Малевича, час шему Московског метроа. Између осталог, сваки члан делегације је добио карту за вожњу метром да би се сам возио и гледао станице метроа.

Читав програм отварања шампионата је био својеврсна визит-карта Москве и Русије, која први пут прима атлетска такмичења таквог нивоа. О значају краљице спорта у савременом свету говорио је руски председник Владимир Путин.

- Наша земља први пут прима светско првенство из атлетике, нама је драго поверење, које нам је указано. Искрено се радујемо, што су наши гости најјачи спортисти и истакнути тренери планете, представници међународне атлетске породице. Атлетику с правом зову краљицом спорта. Она је настала практично у зору цивилизације. Атлетика је постала оваплоћење маште о хармонији, о поштеним и лепим такмичењима, те данас она инспирише људе да се баве спортом. Атлетика уједињује земље и континенте, учвршћује поверење међу народима.

Звездани састав учесника данашњих такмичења пренеражује. Свакако, главни хероји су Рускиња, двоструки олимпијски шампион Јелена Иснбајева и јамајски спритнтер, шестоструки олимпијски шампион Усејн Болт. У саставу руске репрезентације су атлетичари, који су постигли најбоље светске резултате ове сезоне. Спортски посматрачи се не боје да прогнозирају, те сматрају да је половина руске репрезентације реални претенденти за награде. Свакако, сви чекају нове рекорде, - истакао је у свом говору Владимир Путин.

- Овде, на арени стадиона Лужники, чекамо нове истакнуте резултате. Желимо успех свим спортистима. Разуме се, навијаћемо за наше спортисте. Уверен сам да ће 14. светски шампионат из атлетике поклонити нова открића, нове јарке емоције и нове рекорде.

У финалном делу церемоније отварања појавила се маскота шампионата Врабац. Он је изабран према резултатима интернет-конкурса и постао прва птица – амблем светског шампионата из атлетике. Како истичу организатори, птица је идеалан одраз атлетике. Иначе су врапци давно постали интегрални део московског пејзажа.

Ана Форостенко,