Дневник светског шампионата у атлетици

12-08-2013 10:57:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Првог дана светског шампионата из атлетике, који је почео у суботу, у Москви су одржана такмичења за два комплета медаља. У женском маратону је Кенијка Една Киплагат одбранила титулу светског шампиона, коју је стекла још у Јужној Кореји. Она је савладала дистанцу 42 километра 195 метара за 2 сата 25 минута и 44 секунде. Сребрну медаљу је добила Италијанка Валерија Странео, која је лидирала скоро читаве дистанце. Она је заостала за Кенијком за 14 секунди. После 2 минута је финиширала Јапанка Кајоко Фукуси.

Међу мушкарцима у трци на 10 хиљада метара је победио двоструки олимпијски шампион из Велике Британије Мо Фара. Други је био Ибрахим Џејлан из Етиопије. Бронзану медаљу је добио Пол Тануи из Кеније. Једини Рус Евгениј Рибаков је био 25.

Осим тога, првог дана турнира су одржана квалификациона такмичења. У скоковима с мотком је Рус Сергеј Кучерјану из трећег покушаја постигао 5 метара 55 сантиметара, те му је било дозвољено да учествује у финалу, без обзира на 13. резултат. Александар Грипич је завршио борбу с резултатолм 5 метара 40 сантиметара. Добили су квалификацију Француз Рено Лавилени и Чех Јан Кудличка, савладавши висину 5 метара 65 сантиметара из другог покушаја. Такви ниски резултати су постигнути услед јаког ветра. Борба с њим је била могућа уз помоћ навијача, који су напунили трибине, - истакао је Сергеј Кучерјану.

- Неки кажу да је тешко наступати на домаћим теренима. Једнима сметају родитељи, другима нешто друго. Не знам, позвао сам све своје пријатеље. Мени је било пријатно, што навијају за мене, они су подржавали чиме се ја бавим. Већ у току 15 година бавим се скоковима са мотком. Мислим да се им допало. У понедељак их чекам за финале. Када буду видели пуне трибине стадиона Лужники, имаће још више емоција.

Сергеј Литвинов је са петим резултатом изашао у финале у бацању кладива. У квалификацији је највећи резултат постигао Мађар Кристиан Парса. Дарја Клишина и Олга Кучеренко су изашли у финале у скоковима удаљ. Људмила Колчанова није прошла селекцију. Њен резултат 6,53 је испао 15. Ксенија Рижова и Антонина Кривошапка успешно су савладале квалификације светског шампионата из атлетике у трци на 400 метара, победивши свака у својој групи. Иначе Рижова има 4. резултат, Кривошапка 10. Најбоље време је демонстрирала Британка Кристин Оуругу.

Међутим, то их је извело само у полуфинале. Крајем дана је била одржана свечана церемонија отварања светског шампионата из атлетике

Увече гледаоце чекају финале трке мушкараца на 100 метара и Есејн Болт.

Сергеј Румјанцев,