Наваљни се бира од туђег новца

13-08-2013 02:31:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За кандидата за градоначелника Москве Алексеја Наваљног избори могу да се заврше пре времена. Генерално тужилаштво је открило чињенице да се његова предизборна кампања финансира из иностранства. Материјали су упућени истражним органима ради покретања кривичног поступка. Ако суд потврди ову информацију, Наваљном прети изузимање од учешћа у изборима. Сам опозиционар тврди да из иностранства није добио ни копејку.

У току провере Генерално тужилаштво је потврдило да се део предизборне кампање Алексеја Наваљног финансира на рачун страних спонзора. Тако је утврђено да су преко електронског платежног система Јандекс, новчана средства уплаћивало више од 300 правних и физичких лица, као и анонимни добротвори из 46 земаља света. Између осталог новац у електронски новчаних самог Наваљног и чланова његовог предизборног штаба је стизао из САД, Финске, Велике Британије, Швајцарске, Канаде.

Коришћење сивих схема, финансирање из сенке, нажалост, није реткост у време предизборних кампања, истиче председник Савета Руског института за бирачко право Игор Борисов.

- То је једна од технологија, њу није пронашо штаб Наваљног, она се избила на нови ниво, везан за техничке могућности добијања новца преко електронских система плаћања. Сада је искориштена могућност добијања овог новца преко Јандекс-новчаника. Она крши како Устав Руске Федерације, тако и основне захтеве закона о изборима, везане са забраном коришћења страних средстава и средстава неризедната РФ, која се кроисте за достизање победе на изборима. При томе ово правило је успостављено у свим цивилизованим земљама. Ни једна држава не организује изборе на рачун страних избора.

Све сакупљене материјале тужилаштво је упутило у МУП. Решава се питање покретања кривичног дела. У складу са законодавством суд може да смени кандидата на изборима, ако буде доказано да су се страна средства користила управо за финансирање предизборне камапње, објаснио је члан друштвеног научно-методичког консултативног савета у оквиру Централне изборне комисије Русије Александар Точенов.

- Зато што су Јандекс-Новац и предизборни фонд кандидата помали различите ствари. Кандидат има могућност, ако је новац провокациони, да га врати у законом утврђеном року. Ако се све то уради, никаквих питања нема, али ако тужилаштво и истражни органи докажу да новац из Јандекс-новчаника доспева директно у предизборни фонд, то у крајњиој линији није етично, не могу да кажем није законито, зато што правну оцену треба да дају судски органи. Али то у најмању руку није морално од стране кандидата кои се бори против корупције.

Сам опозиционар је већ одбацио све оптужбе. У свом блогу у Живом дневнику Алексеј Наваљни је написоа да финансирање предизборне кампање строго одговара закону и правно је беспрекорно.

Светлана Калмикова,