Русија уводи европски стандард службе спасења

13-08-2013 10:00:55 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


На читавој територији Русије почела је да ради јединствена служба помоћи у ванредним ситуацијама 112. Нови број у суштини уводи европске стандарде. Исти број функцинише у ЕУ, тако да ће чак странци моћи лако да га запамте. Уз то служба ће радити на неколико страних језика.

Јединствени број спасилачке службе 112 већ неколико година у пробном режиму делује у Татарстану, Курској, Астраханској и другим областима Русије. Резултати су убедљиви: време реаговања на ванредне ситуације и догађаје смањило се један и по до два пута. И као последица достигнут је главни циљ новине – смањила се смртност, уверава сарадник прес-службе Министарства за ванредне ситуације Курске области Јекатерина Неведрова.

- Рецимо, десио се пожар у кући. Ако си раније звао ватрогасце, долазили су ватрогасци, ако је некоме лоше, мораш да зовеш хитну помоћ. Сада зовеш један број, а диспечер сам, за једну секунду – они имају своје прописано време – шаље саопштење у све службе које долазе на пожар: то су и ватрогасци, и електричари, и хитна помоћ, и полиција.

Осим позива хитних служби неопходних приликом ванредних ситауција или догађаја, диспечери спасилачке службе пружају и психолошку подршку. Таква помоћ потребна је многима, уверена је психолог Светлана Качевска.

- Залупила су вам се врата и не можете да уђете, дошли сте кући ноћу а немате кључеве, некоме се десила хаварија, човек је изгубио свест, ова служба може да помогне, зато што је на првом месту човекова реч. И човек није сам у ситауцији која му се чини безизлазном. У таквом тренутку човек може да учини много глупости. И букално неколико речи разумевања, испољавање саучешћа надахњују човека, помажу му да делује адекватније, да чека помоћ, да се концентрише и наше неке кораке за решавање питања.

Јединствени број 112 је већ уобичајен за власнике мобилних. Сада предности нове службе могу да оцене и власници стационарних телефона. При томе, ако је неко навикао да користи традиционалне телефоне за позивање ватрогасаца, полиције, хитне помоћи – 01, 02, 03 – не треба да се брине, у прелазном периоду ови бројеви ће остати.

Прво је служба 112 радити на руском, енглеском, француском и немачком, касније треба да буде уведена на још неколико језика. На Далеком Истоку ће можда одговарати на кинеском.

Рита Ошун,