Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > 13 година без Курска

13 година без Курска

13-08-2013 09:07:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Данас се у Русији сећају погинулих морнара подморнице Курск 12. августа 2000. године. Подморница је потонула за време планских маневара у Баренцовоммору. Погинули су сви који су се налазли у подморници, укупно 118 људи.

Званично је као узрок трагедије била наведена експлозија у одсеку за торпеда. Али зашто је експлодирало пуњење, не зна се до данас. Посада је била елита ратне морнарице, а подморница се сматрала непобедивом, она је била једна од најсавременијих и најбезбеднијих у флоти.

Црни обелиск где је златом уклесано 69 степени северне ширине и 37 степени источне дужине координате су места несреће. Данас људи носе цвеће на Серафимовско гробље у Санкт-Петербургу, где леже 32 морнара Курска. Од тренутка трагедије прошло је већ 13 година, али сећања на њих су још жива.

12. августа 2000. године Курск је учествовао у планским маневрима у Баренцовом мору. По сценарију маневара, он је требало условно да нападне групу носача авиона. Почетак лансирања је био заказан за 11.30 ујутру. Ипак у назначено време уместо лансирања торпеда крстрица Петар Велики која се налазила 40 километара од подморнице, регистровала је прасак од којег се брод заљуљао.

Посади Курска није пошло за руком да лансира торпедо. Он је експлодирао унутар подморнице, затим је дошло до детонације друге муниције, каже аутор филма Истина о Курску Иван Јегоров.

- Од ове експлозије снажни труп Курска, који издржава чак удар обичног торпеда, био је деформисан тако да је чак скупљен у хармонику и формирала се рупа. Међу тонама олупина које су још први пут подигли гњурци, нађен је резервоар оксидациног агенса дебелог торпеда које је управо и требало да испали Курск, али он је био буквално изврнут наопачке, тачније експлодирао је изнутра.

Скоро сви чланови посаде Курска су погинули одмах. Преживела 23 морнара су се затворила у последњим одсецима подморнице. И нису се предавали до последњег. Ево шта је писао капетан Дмитриј Колесњиков нешто пре погибије: 12.08… Овде је мрачно да се пише, али пробаћу на осећај. Шанси изгледа нема – једно 10-20%. Желим да верујем да ће неко икада прочитати. Овде је на списку лични састав одсека који се налазе у 8. и 9. и покушаће да изађу. Свима поздрав. Не очајавајте. Колесњиков.

Зашто нису изашли? Средства за спасавање која су била у подморници била су недоступна морнарима, објашњава бивши командант Црноморске флоте адмирал Игор Касатонов.

- Она нажалост нису могла да буду употребљена, зато што се у спасилачку комору може доспети смао кроз централни мост, а то је већ било у сфери оштећења. И тако они више нису могли да се спасу. Они су живели свега 12 сати. И у тих 12 сати ни једна спасилачка служба не би могла да им помогне, није било шансе са се спасу, сасвим сигурно.

Експерти су дошли до закључка да је неколико сати после хаварије у неоштећеном одсеку изашао из строја уређај који израђује кисеоник од угљен-диоксида. Морнари су били осуђени на смрт. Још неколико дана милиони људи су напето пратили ток спасилачке операције и веровали да шансе још постоје. Али чудо се није десило. Ова катастрофа је заувек запамћена као једна од најстрашнијих и најмасовнијих у историји ратне морнарице Русије.

Ана Хрустаљова,