Најбољи град на Земљи у бојама графита

13-08-2013 03:26:06 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најбољи град на Земљи – под тим називом у Москви се одвија фестивал уличне уметности. Његови учесници су музичари, глумци, а што је најважније, сликари из Русије и иностранства. У техници графита они осликавају стамбене зграде, техничке објекте и подземне пролазе. До 7. септембра, када московљани буду прослављали Дан града, 150 објеката руске престонице ће се претворити у арт-објекте.

Младићи и девојке са спрејевима могу да се виде и у новим квартовима престонице и у историјском центру. Једни као прави познаваоци обрађују стару трафо-станицу, проверавајући на издржљивост изблеледи малтер. Други седе у корпи дизалице испод крова вишеспратнице и праве скицу будућег „платна“.

Главна платформа за графит-пројекат је територија бивше шећеране. Сада је то арткластер СахАрт и забачени погони већ се трансформишу захваљујући уметничкој машти. Антон Лебедев, на пример, нацрта је двоструки портрет фламинга и козе:

- Идеја је следећа: рука, из руке пада киша, из кише се појављује коза и у бокалу са водом на столу је фламинго. Ја сам велики поклоник Салвадора Далија и надахнут сам његовим редовима, веома ми се допадају нестандардне ствари, надреализам.

Друга важна фестивалска адреса је двориште Музеја Москве, који се налази у зградама од пре двеста година. Њихове зидове, наравно, оставиће нетакнуте. Ствараоцима је препуштена перионица аутомобила која у дворишту стоји од 1950. године, каже директор музеја Алина Саприкина.

- Организујемо градски графит-џем. То је слободан европски формат, у Москви је он први пут. Дали смо потпуну слободу нашим уметницима. То није наруџбина музеја, то је позив на креацију.

Међу позванима на фестивал Најбољи град на Земљи има светских знаменитости. На пример, аргентински уметник Гуаличо. Његово име је Пабло Харимбат, али он моли да га зову Гуаличо – зачарани, објашњава координатор пројекта Сабина Чагина.

- Избор није случајно пао на Пабла, пошто је он већ био у Москви. Овде је одржана његова изложба, ми га добро познајемо. Осим тога, он је уметник чувен у свету по својим радовима.

Гуаличо је поклонио руској престоници Медитацију. На празном зиду старе вишеспратнице насликао је добродушни вулкан који мирно пућка плавим димом на маленом острву, а оно стоји на отвореним длановима. Вулкан сам личи на човека који седи у пози лотоса. А он је још симбол куће: на његовим грудима налсикани су гостопримљиво отворени прозори.

Свој траг у историјском центру града оставио је и уметник Нелио. Он се сматра једним од најпознатијих представника тродимензионалне геометријске апстракције и признаје да се дуго налазио под утицајем руске авангарде с почетка 20. века. Између осталог огормни портрети чувених руских авангардиста, међу њима Василија Кандинског, појавиће се на зидовима московских зграда. Организатори фестивала Најбољи град на Земљи ни у чему не ограничавају уметнике – само моле да користе најживописније боје!

Олга Бугрова,