Музички фестивал у Сопоту – реактивирање

13-08-2013 04:12:23 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Међународни фестивал песама у Сопоту деценијама је био популаран међу руским грађанима. Први фестивал је одржан 1961. године, а већ после две године руска песма Нека увек буде сунце у извођењу Татјане Миансарове је освојила срца љубитеља музике и била је награђена сопотским Ћилибарским славујем. Старија генерација је памти до данас, пре свега захваљујући другом руском певачу Муслиму Магомајеву који је као међународна звезда наступао у Сопоту 1969. године. Касније су је сва деца у пољским школама певала на приредбама.

Фестивал, као и сама Пољска, последњих деценија преживео је разне метаморфозе. Он је мењао намену, организаторе, телевизијске партнере, сцене, начин финансирања, незамењив је остао само Ћилибарски славуј, главна награда фестивала коју је утврдио градоначелник Сопота.

Први фестивали су се одржавали у сали Гдањског бродоградилишта. После 1963. године фестивал је прешао на сцену Шумске опере у Сопоту.

1977-80. он се назиао Међународни фестивал интервизије. Вероватно је то био најбољи период у историји фестивала. Организовао га је са великом помпом државни канал ТВП и он је био конкуренција Евровизије. Награда симпатија публике у то време била је јахта, а састав звезда је могао да зачуди много љубитеље музике. У оквиру фестивала одржавала су се 3 конкурса. Први уз учешће телевизијских канала, његови учесници су се борили за Гран-при за најбољу песму. Други конкурс су организовале компаније за снимање звука, главна награда је била Grand Prix du Disque. Тамо се оцењивала интерпретација песме, односно извођач. Трећи конкурс је био извођење пољске песме међу страним извођачима, главна награда био је Ћилибарски славуј. Управо тада је на сцени Шумске опере два пута насупила Ала Пугачова. 1978. године песма Све могу краљеви добила је Ћилибарског славуја, а наредне године певачица је наступила већ у улози стране звезде фестивала.

1979. године био је фестивал бурних емоција. На сцени је наступила тадашња звезда првог реда, група Бони М са песмом Распућин. На програму канала ТВП овај наступ се појавио тек наредног дана, без одиозне и тенденциозне песме која је, по мишљењу руководства канала, била усмерена против савеза и СССР.

Наредне 4 године фестивал се није одржавао, а Пољска је преживљавала бурне године друштвено-политичких промена. Он се вратио на сцену Шумске опере у Сопоту тек 1984. године као Међународни музички фестивал. Најважнији догађај тог фестивала био је наступ Шарла Азнавура. То је била највећа естрадна звезда која је допутовала у Пољску у то време. Тада је совјетска певачица Ане Вески за извођење песме Нада гасне добила Ћилибарског славуја. Година 1984. била је последња у којој су Руси добили награду на фестивалу у Сопоту. Они су добили највишу награду 6 пута, заостајући пре тога само иза пољских извођача. Од тада нису наступали као међународне звезде.

1994-2004. организатор фестивала био је државни канал ТВП који је 2004. изгубио право организације манифестације Од 2005. Фестивал у Сопоту организовао је приватни канал ТВН. 2006. године вратили су му међународни статус. По истеку договора 2009. године ТВН је одбио да организује фестивал. 2010.11. због ремонта Шумске опере одржавање фестивала је било обустављено.

Од 2012. године фестивал под називом Сопот Топ оф д Топ Фестивал прешао је у руке другог приватног канала – Полсат. Од тада он себи постепено враћа претходни међународни статус. Први пут ове године његов страни информациони партнер постаје Глас Русије, државна радиокомпанија која потиче из 1929. године.

Преговара се са руским Првим каналом о наступима руских уметника и преносу фестивала у Русији. Осим пољске публике, концерте фестивала видеће публика из Швеске и Финске, Украјине, Летоније и Албаније.

Директор фестивала Марчин Пежина нада се да пошто манифестација ојача своју позицију и заслужи поверење пубике, поћи ће јој за руком да поврати шороку међународну публику. Реч је о стварању телевизијског фестивала за читаву Европу, признао је Марчин Пежина. Он гледа у страну Русије. По мени, културна размена између наших земаља на нивоу масовне културе још је врло оскудна, и ја бих хтео да овај фестивал буде добра платформа за такву размену. И додао: После либерализације визних правила у Гдањску и три града (Гдањск, Сопот, Гдиња) појавио се велики број руских грађана из каљининградске области и скоро сам сигуран да ће велики део публике у сопотској Шумској опери чинити управо руски грађани.

И управо од публике ће зависити одлука ко ће ове године добити Ћилибарског славуја, пошто се награђени бира СМС гласањем. То је једини жири фестивала. Ове године фестивал се одржава 23. и 24. августа. Глас Русије ће држати своје кориснике у току догађаја.

Зофја Бомбчинска-Јелонек,