Дневник првенства света у атлетици

13-08-2013 04:17:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У понедељак на првенству света играло се за 6 комплета медаља. Руси су освојили две бронзане. Сергеј Шубенов се пласирао у финале у трци на 110 метара са препонама са најбољим резултатом 13 и 17 стотинки.

Али било је очигледно да ће у финалу брзина бити друга. Тако је и било. Олимпијски шампион Дејвид Оливер је пролетео трасом за тачно 13 секунди. Његов сународник Рајан Вилсон је показао други резултат – 13:13. Рус је у финишу на рачун трзаја главом претекао још једног представника САД Џејсона Ричардсона и освојио бронзу. Време Шубенкова је 13.24, нешто горе него у полуфиналу.

- Пред финале ни о чему нисам мислио. На све сам заборавио. У прелиминарном делу и полуфиналу све је било под контролом, покушао сам да пратим технику. У финалу сам покушао да трчим и побеђујем. Нисам успео да победим. Добио сам бронзу, али то је ипак добро.

Да приметимо да победник Дејвид Оливер и освајач сребрне медаље Рајан Вилсон у полуфиналу су трчали у истој трци са Шубенковом, и Сергеј их је победио.

Антонина Кривошапкова је освојила бронзу у трци на 400 метара. Победила је Британка Кристин Оуругу. Међу учесницама осмине финала била је још једна представница Русије Ксенија Рижова. Она је на крају била седма. Типак Рускиње имају добре шансе за медаљу у штафети на 400 метара.

Јевгенија Колодко и Ирина Тарасова нису успеле да освоје медаље у бацању кугле. Овде је ван конкуренције била светска рекордерка и лидер ове сезоне Валери Адамс са Новог Зеланда. Колодко је извесно време била четврта, али је у последњем покушају Немица Кристина Шваниц за 80 центиметара побољшала свој резултат и са пете позиције попела се на 2. место. Колодко је пета, а Тарасова седма.

У скоковима са мотком злато је било освојено на висини од пет метара и 89 центиметара. Немачки атлетичар Рафаел Холдепе је прескочио мотку из првог покушаја, а олимпијски шампион из Француске Рено Лавилени из трећег. Једини Рус међу финалистима, сергеј Кучерјану, заузео је осмо место.

Са најбољим резултатом сезоне у свету злато је у бањацу кладива овојио Пољак Павел Фејдик. Он је бацио кладиво на 81 метар и 97 центиметара. На метар и 67 центиметара даље него другопласирани, олимпијски шампион из Мађарске Кристиан Парс. Фејдик је победник Универзијаде у Казању.

Данас су основне наде руских навијача у медаље везане са женским скоковима са мотком и ходањем на 20 километара. Јелена Исинбајева је после квалификација молила да јој држимо палчеве.

- Не треба од мене ништа очекивати. Једноставно навијајте и држите палчеве, а ја ћу сама све да урадим.

Старт у женском ходању на 20 километара је планиран за 9.35 ујутру по московском времену. Међу учесницима су Рускиње Анисја Кирдјапкина, олимпијска победница из Лондона Јелена Лошманова и Вера Соколова.

Сергеј Румјанцев,