Русија - Азербејџан: односи у успону

14-08-2013 01:38:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Испоруке нафте, ликвидација последица елементарних непогода, сарадња у области авијационог трагања и спасавања, хуманитарни програми, чак изградња моста. Такав је дневни ред преговора које је руски преседник водио у Бакуу са председником Азербејџана Илхамом Алијевом.

Јарко сунце, мада сами грађани Бакуа кажу да је лето прохладно – и стабла нара. Тако је дочекала руског председника резиденција председника Азербејџана Загулба. А уз то и Каспијско море које је у врели дан било као у лакој измаглици. Питања будућности Каспијског мора, као и питања сарадње земаља Каспијског региона била су једна од тема преговора. Према речима Владимира Путина, Русија је заинтересована за заједничко решавање проблема Каспијског региона:

- Велику пажњу у току преговора смо поклонили решавању проблема развоја Каспијског региона. Заинтересовани смо за то да овај регион буде регион мира, сарадње. Овде је још много нерешених проблема: они се тичу питања безбедности, граница, очувања биодиверзитета Каспијског мора. Веома смо заинтересовани за то да се сва ова питања решавају узимајући у обзир све каспијске земље.

Данас у Азербејџану има преко 500 руских компанија. На пример, Лукојл разрађује и вади гас на налазишту у мору Шах-Дениз, а такође поседује мређу бензинских пумпи и складиште горива. О значају заједничког рата у пројектима разраде нафте и гаса говорио је Владимир Путин.

- Русија и Азербејџан су велики међународни фактори у енергетици који остварују узајамно корисну сарадњу у том правцу. Обим посла је врло велики и има тенденцију проширивања. Освајају се нови правци и формати кооперације. Данас, као што знате, потписани су споразуми који имају перспективу на 15-20 година. Тако се поставља добра база за сарадњу годинама унапред.

Ништа мање значајна последњих година није срадња у финансијској сфери: на тржишту Азарбејџана активно раде руске банке ВТБ и Россељхозбанк, а прошле године овамо је дошла руска осигуравајућа компанија Соглсие. Азарбејџанско тржиште улази у састав приоритетних за руски Камаз, испоручује своја возила у АвтоВАЗ. Владимир Путин је истакао високи ниво међудржавних односа.

- Код нас се заиста развијају односи узлазном линијом. Ми смо већ констатовали да без обзира на тешкоће светске економије, код нас расте робна размена: прошле године је скочила скоро за 50%. То је врло добар показатељ потенцијала наше сарадње.

Још један правац сарадње је образовање. Актуални председник Илхам Алијев је завршио Московски државни институт међународних односа. Данас у руским високошколским установама студира око 6000 студената из Азербејџана. А 2012. године отворена је филијала Московског државног универзитета Ломоносов у Бакуу. На хуманитарну сарадњу руски председник је акцентовао посебну пажњу.

- Хтео бих да истакнем да у Азербејџану најпажљивије се односе према развоју руског језика, очувању образовања, заједничком раду у тој сфери: раде школе са руским језиком, ативно раде филијале руских универзитета. То је врло важно, зато што ствара базу за рад у свим другим правцима.

Тема хуманитарне сарадње ће бити у центру пажње Русије и Азербејџана убудуће: од 31. октобра до 1. новембра биће одржан Трећи међународни хуманитарни форум у Бакуу.

Ана Форостенко,