Анђелина Џоли са злим Србима може, Моника Белучи са србским режисером не може

15-08-2013 08:59:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Разни покушаји и злих људи


Светска глумачка звезда Моника Белучи је стигла у Републику Српску у Требиње. Моника је стигла да би се снимили кадрови филма србског режисера Емира Кустурице "На млечном путу".

По њеном доласку одржана је и конференција за штампу на којој је глумица истакла:

- Радим свој посао са страшћу и када радим са неким са ким желим то ми је најважнија ствар.

А једноставношћу глумице и њеног тима се задивио и Емир Кустурица:

- Најдивнија ствар у том разговору са њеним агентом је била та да је он захтевао да она нема ништа посебно на снимању и да нема ништа мање од онога што имају и други.

Филм ће се снимати на Зеленгори, Мокрој гори, Хутовом блату и у околини Пријепоља. Филм би требао бити завршен до новембра, а прво приказивање се очекује наредне године на Канском фестивалу.

Да на нивоу БиХ, односно у Председништву БиХ и Федерацији БиХ постоји одбојност према србском филму и србском режисеру Емиру Кустурици сведочи и понашање хрватског и муслиманског члана Предеседништва.

Председавајући члан Предсеништва Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић не дозвољавају оружаним снагама БиХ да уступе материјално-техничка средства за нови филм Емира Кустурице.

Наиме, иза свега стоји национална обојеност, а Бакир Изетбеговић је Емира Кустурицу чак назвао изадајником свог народа.

Иза свега се опет скрива сарајевска чаршија, скривајући се иза Предсједништва, а Изетбеговић је чак навео:

- Што се мене тиче, а ја сам један од оних који је у ланцу одговорности, од оних који се питају, а господин Емир Кустурица неће моћи добити никакву моју подршку да било шта ради у Босни и Херцеговини, јер је он један добар режисер и на жалост још већи издајник свог народа.

Подсетимо када је другоразредни филм америчке глумице Анђелине Џоли сниман на простору Федерације БиХ, а за потребе филма оружане снаге БиХ су ставиле сва тражена материјално-техничка средства на располагање екипи филма. Наравно, у филму су Срби главни негативци и злочинци.

На овакве изјаве Изетбеговића, Емир Кустурица је рекао:

- То су разни покушаји и злих људи и ових који, ја не знам шта они раде, они се баве мноме професионално, и да гледају своја посла.

За разлику од крваве тематике и "злих" Срба у филму "Земља крви и меда" тематика новог филма неће бити обојена национално.

Сарајевска чаршија свакако не занима режисера и неће омести снимање филма, тако да су први кадрови на Зеленгори снимљени.

- Радили смо сцену завршног дела где јунак Коста сања како је његов сан о женидби остварен и како у рају среће ту жену и после скачу у воду, роне, траже под водом, а она се претвори у лептира.

Филм је по Кустуричиним речима најзахтевнији у његовој каријери, а филм ће говорити о змији, љубави и монаштву. Филм је изазов и за Монику Белучи, а такође је одушевљена пределима Републике Српске:

- Први пут сам овде. Ово је магично и чудесно место. Узбуђена сам што сам на овој планини. Задовољство ми је бити на овом веома посебном месту.

После Зеленгоре, снимање ће се наставити на Мокрој гори, Каменој гори и на Клобуку.

Да у БиХ ништа не функционише и да су национални анимозитети веома присутни чак и у Председништву БиХ са јавним декларисањем муслиманског представника, ово је још једна потврда, а одбијање сарадње у пројекту у којем глуми светска мега глумица Моника Белучи и светски режисер Емир Кустурица, нека им је на част.

Вања Савићевић,