Опроштајна посета америчког амбасадора

16-08-2013 10:16:18 | | frontal.rs/ vostok.rs |

Током опроштајне посете Бањoj Луци одлазећи амерички амбасадор у БиХ састао се са власником компаније Независне новине Жељком Копањом


На пријатељском ручку у ресторану ''Алас'' у Бањалуци, Патрик Мун се захвалио Копањи на сарадњи и обећао наставак подршке најмоћније амбасаде у БиХ овим новинама и њеном власнику.

Копања је изразио захвалност амбасадору за подршку у бројним пројектима које су "Независне новине", "Глас Српске" и НЕС радио реализовали у сарадњи са америчком амбасадом.

Нисмо знали да је Глас радио такве пројекте

Жељко Копања је увек отворено говорио да га помаже најмоћнија сила на сету увек заинтересована за све што се овде дешава сад, и са пресудним утицајем за све што се десило раније.

Прошле године, гостујући на БН телевизији Копања је потврдио наводе о подрши коју САД пружају новинама које се називају Независне. Треба одати признање власнику НН јер је без пардона и отворено признао да Вашингтон помогао његове медије, са 2,5 милиона КМ, како је рекао, те да та подршка траје непрекидно од почетка. Људе из америчке амбасаде власник Независних је споменуо као пријатеље.

Истовремено, увек је тврдио да није амерички човек и да ''нико из САД није звао да каже шта треба да пише у новинама''.

Расположење Американаца према Додику било je променљиво, а сада, како Мун показује прилично хладно. Код Копање ишчитавамо - од отвореног довођења Додика на власт, до оног фамозног писма где критикује његово окружење.

Расположење према буџетском новцу цело веме је било исто и може се изразити речима: дајте ми новца , колико год можете!

Добијале су Независне новине и њихов Глас Српске, те такође оригинално њихов Фокус, ''помоћ медијима'' која се мерила цифрама са пет или шест нула, а која опет никад није била мерљива конкретним резултатима тих пројеката јер је та ''помоћ'' - упумпавање државних пара за медијску подршку.



Тачка где је Копања симболично спојио ту подршку Додикове власти и америчку љубав је Вашингтон, гдје су Независне новине отвориле представништо - за шта су добили новац од Владе РС. Из тог представништва никада нисмо чули, видели или прочитали неку ексклузивну вест из центра сетске политике, што је доказ онима који тврде да је то предствништво само канцеларија Независних новина за бољи контакт са вашингтонским финансијерима.

Доста ближе Бањој Луци, на ријеци Угар, на путу којим се иде из престонице Републике Српске у Сарајево, Копања је саградио још једно своје ''представништво'' - ресторан, у којем се већ редовно окупља политичко - економско - амбасадорска дружина. Последње дружење протекло је без предедника РС Милорада Додика. Не и без Патрика Муна и Игора Радојичића. Додик је о томе, такође, упадљиво ћутао. Не и Рајко Васић, смењени извршни скеретар СНСД који је отворено написао да Копањина амбасадорска дружина уз милозвучни шум Угра, још милозвучније шапуће Радојичићу на уво причу о скорој будућности и новим лидерима.

Рајков Мунов тестамент

Рајкану ни јучерашњи састанак није промакао па је Копању назвао Амбасадором Америчке Амбасаде и притајеним играчем, који је увек обављао невидљивије послове боље од видљивијих.

''Најпре је радио за Једног Невидљивог, а онда је почео да ради за још Једног. Па су почели да долазе и долари. Као последица ванамеричног зачећа. При томе је многе користио. Мада је било и оних који су користили њега. Када се све сабере, то ће им се осветити.''



Такође, Мун је попио кафу и са председником Српске демократске странке Младеном Босићем на шта бивши генсек СНСД вели:

''Босић је издвојен у посебну посету чиме му је јасно речено да он има највеће шансе да постане Напредњак. Овај разговор свакако значи Немој да се играш да улазиш у Велику Коалицију са Додиком. Немој да јебеш але са иницијативом у обједињавању опозције. Бићеш Други највећи балкански лидер у борби против корупције. Ако пропустиш ову шансу, да постанеш Боске Зоро, не јављај се више.''