Израел и Палестина се концентрисали на рад

16-08-2013 12:58:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Јерусалиму у ноћи између среде и четвртка обављени су директни палестинско-израелски преговори. Делегације су се саветовале 5 сати, мада никаквих изјава за штампу није било – јавност не треба да омета рад, објаснили су представници преговарача. Ипак сасвим могу да га омету акције самих учесника преговора, јер актуална рунда је мал те не на прагу пропасти, истичу експерти.

Актуeлни сатанак је други од тренутка поновног покретања мировног процеса. 30. јула у Вашингтону представници Израела и Палестине први пут после трогодишњег прекида су се састали без посредника. 14. августа редовни састанак је протекао већ непосредно у центру града чију судбину и треба да реше актуалне консултације. Јер управо ова рунда је требало да отвори етапу преговора о суштинском – о одређењу статуса Јерусалима, сталних граница и судбине палестинских избеглица.

Сам састанак је био у том контексту пре симболичан, јер предстоје још месеци рада. Ипак протекао је у строгој тајности. До сада се не зна где је одржан. После преговора штампи је представљено свега неколико кадрова протоколарног фото и видео снимања, где шефови делегација – министар правде Израела Ципи Ливни и члан Централног комитета Фатаха Саиб Ерикат један другом стежу руку. Делегације треба да се концентришу на рад и да не мисле о медијима који чекају иза врата, прецизирала је званични представник израелских преговарача Миа Бенгељ. У свом микроблогу на Твитеру она наводи једину јавну оцену протекле рунде – Преговори су обновљени. обе стране карактеришу сатанак као дуготрајан и озбиљан. У преводу са дипломатског језика изјава је више него озбиљна, узимајући у обзир искуство претходних преговора, и актуалну ситуацију у региону, објаснио је за Глас Русије главни научни сарадник Института за Исток РАН Андреј Коротајев.

- Мањи прогрес, наравно, могао би да се позрави. Али у врло озбиљне помаке нико се не нада. Сада је важно макар не склизнути у отворену фазу конфликта.

Припрема за актуeлну рунду преговора заиста је протицала у крајње напетој атмосфери, подсећа експерт за проблеме Централне Азије и Блиског Истока Семјон Багдасаров.

- Био је извршен ракетни напад на Ејлату. Као одговор авионски напад на територију коју контролише Хамас. Израел је пустио известан број Палестинаца – политичких затвореника или осуђених за терор, свака страна то оцењује на различити начин. За грађане Израела то су терористи. Зато израелска влада сада ће осетити врло снажан притисак од стране различитих политичких структура, јавности. Тачније врло много је противречних дејстава и са израелске, и са палестинске стране.

Највеће противречности изазива насељеничка делатност Израела. Управо из тог разлога мировни процес био је прекинут 2010. године. Ипак управо уочи старта нове рунде преговора Израел је објавио да гради нове станове на Западној обали Јордана и у јерусалимском кварту Гило. Палестинско руководство, наравно, реаговало је на тај корак оштром критиком. Ипак у среду увече делегације страна ипак су се састале за истим столом. Могуће не без помоћи Државног секретара САД Џона Керија – главног координатора актуалне фазе преговора. У среду увече он је изјавио да је разговарао телефоном са премијером Израела Бењјамином Нетењахуом и истакао да би било боље не објављивати планове нове изградње уочи важних преговора. Нешто раније Кери је позвао Палестинце да се суздрже од негативне реакције на израелске изјаве. Индикативно је да је Вашингтон на актуалној рунди у Јерусалиму представљао не државни секретар, већ специјални представник САД на Блиском Истоку Мартин Индик. Сам Џон Кери није хтео да коментарише дешавања у Јерусалиму из Бразила, где се налазио у радној посети. Формално САД не истичу своје учешће у преговарачком процесу, мада на све начине покушавају да истисну друге учеснике блискоисточног квартета, истиче политиколог Сергеј Серегичев.

- Русија није скретала никуда са палестинско-израелског пута. Наше дипломате раде, састају се са странама. Али Американци вуку губер на своју страну. Они полазе од формуле: ко помири Израелце и Арапе, добиће читав Блиски Осток, и тамо ће одмах све постати нормално. Али чим преговори доживе неуспех, они одмах оптужују све остале да наводно није помогла Москва, ЕУ је био негде на хоризонту, али није притекао у помоћ. То је једноставан прицнип: неуспехе делити са свима, а победу присвајати себи.

Следећа рунда преговора, како се очекује, треба да се одржи за две недеље на Западној обали Јордана у граду Јерихон или Рамалаху.

Полина Черница,