До каквог открића ће довести подизање метеора са дна језера Чебаркуљ

16-08-2013 01:44:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


23. августа у Чељабинску (Јужни Урал) објавиће се тендер - регионална влада је одлучила да подигне метеор са дна језера Чебаркуљ. Што се тиче техничке спецификације, победнику аукције ће бити дат рок од 28 дана од дана закључења уговора да тело овалног облика, пречника од 0,3 до једног метра и тежине 600 килограма, подигне са дубине од најмање шеснаест метара.

Овај метеор се распрснуо на небу изнад Чељабинске области 15. фебруара ове године, заслепевши становнике регионалног центра и суседних градова. Од јачине удара, на многим зградама су били разбијени прозори, а последице је осетило 1.600 људи. Космички самозванац је поново подсетио земљане како су рањиви на нападе на нашу планету из свемира. Према проценама Руске академије наука, величина космичког тела, које је пало на подручју Чељабинска, износи неколико метара, тежина - око десет тона, енергија - неколико килотона. Болид је ушао у атмосферу брзином од 15-20 километара у секунди (око 70.000 километара на сат) и распршио се на висинама од 30-50 километара. Са техничке тачке гледишта, подизање метеора са дна језера није превише компликовано, сматра главни уредник магазина "Новости из космонаутике", Игор Маринин:

- Прво, треба га наћи, а онда, опкопати, да би му се могло прићи са свих страна. Он се сигурно заглавио у блату и муљу у језеру. Постоје специјални плутајући багери. Они тамо спуштају сајлу и некако уклањају прљавштину око њега. Овај посао је дуг. Након тога, комад метеора се веже за хеликоптер и вади.

О томе да су власти у Чељабинској области одлучиле да пронађу и изваде метеор са дна језера Чебаркуљ, званично је саопштено крајем јула. Министар за животну средину и радијациону безбедност регионалне владе, Александар Галичин рекао је да за извођење радова траже професионалне рониоце из регионалних служби за спасавање, као и специјализоване иностране агенције, говори потпарол Министарства за животну средину и радијационалну безбедности Чељабинске области, Марина Александрова:

- Руководилац радова ће бити регионална служба за спасавање, док ће стране организације бити укључене у извођење неких техничких детаља. То су организације које имају специјалну опрему, којом се омогућава претрага терена ради проналажења жељеног објекта.

Које стране организације ће бити укључене у пројекат, остаје непознато. Можда ће то бити војска или припадници неких других агенција за спровођење закона. Међутим, веома је интересантно д су сви послови око подизања припали регионалном министарству за заштиту животне средине и радијационе безбедности.

Тешко је рећи да ли нас очекују неке врсте научних сензација након подизања комада метеора. Узгред, неки стручњаци сумњају то да ће се на дну језера моћи пронаћи нешто. Руски космонаут Георгиј Гречко чак је изнео и теорију да у језеро није ни пао метеор, већ језгро комете - тело од леда са малим примесама хондрита. Зато у језеру нема ништа, јер се лед отопио. Али, ако се ипак метеорит пронађе и подигне, то ће бити одличан резултат, пошто ће се добити узорак супстанце која се милионима година није подвргавала било каквом земаљском утицају.

Олег Нехај,