Американци се масовно одричу држављанства

16-08-2013 02:47:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Америчке власти су обнародовале статистику о одрицању Американаца од држављанства. Ради се о становницима Сједињених Држава који имају друго држављанство, велику активу у другим земљама и већи део времена не проводе у домовини, већ у иностранству. У току последњих година Вашингтон је започео прави лов на Американце који крију своје приходе и не плаћају порез на имовину у иностранству. Имућни људи заузврат проблем решавају радикално. И број лица која су се одрекла држављанства ће, по речима стручњака, само расти.

Наравно, Американци не напуштају САД, али је тенденција очигледна – богати грађани Сједињених Држава су спремни да се одрекну рођеног пасоша ради сопствене активе у тихим иностраним „лукама“. По објављеним подацима, у току првих 6 месеци ове године плавог пасоша с орлом на корицама одрекло се 1810 људи. То је више него у целој прошлој години. Главни узрок овог пораста је то што су америчке власти пооштриле опорезивање приватних лица.

Овде треба објаснити један важан детаљ. САД, за разлику од остале тридесет три земље Организације за економску сарадњу и развој од својих држављана захтевају да плаћају порез, без обзира на то што ови стално живе у иностранству. Има, наравно, споразума с различитим државама о избегавању двоструког опорезивања. Али, да би добио пореске олакшице (врло мале), Американац мора да ангажује специјалног консултанта, пошто сам апсолутно не може да се снађе у обрасцима. А то кошта неколико хиљада долара. А ако то не учини, инспектори могу да одреде казну до 50 хиљада долара и да конфискују до половине износа на иностраним рачунима.

Пораст броја Американаца који се одричу држављанства је резултат скупа неколико фактора, сматра Скот Мајкл, адвокат вашингтонске правне фирме Caplin & Drysdale. Он је специјализован управо за питања опорезивања иностране активе и прихода Американаца.

- Американци у иностанству имају одређених потешкоћа у добијању финансијских услуга. Али, што је још непријатније – живећи у иностранству дужни су да поштују америчке пореске законе. И то се не тиче само пореза на приход, већ и пореза на активу, на коју САД такође захтевају да се плати порез. Тако да мислим да су многи незадовољни тиме што због држављанства не могу да примају банкарске услуге. Други би желели да избегну обавезе према америчким порезницима, а за неке је то начин да порезе сведу на минимум.

Раније су имућни Американци, који живе у иностранству, успешно чували свој новац и активу у иностраним банкама и офшор-зонама, користећи, како се чинило, неприкосновену банкарску тајну. Вашингтон је од власти других земаља издејствовао приступ банкарским информацијама. Идуће године ће ступити на снагу „Закон о опорезивању иностраних рачуна“ (Fatca). Документ је усвојен 2010. године. Он од иностраних банака захтева да Пореској служби САД саопштавају податке о рачунима Американаца или компанија које им припадају. Споразуми о размени података већ су потписани с Великом Британијом, Немачком, Швајцарском, Ирском, Шпанијом, Норвешком и другим државама. Офшор-јурисдикције постају транспарентније. Све ово, по замисли чиновника САД треба да донесе буџету прилив у виду пореза у износу од 8 милијарди долара у наредних 10 година.

Али, зар губици економије због одрицања Американаца од држављанства неће бити већи од ефеката стезања каиша? Правник Скот Мајкл је уверен да ће број држављана САД, који ће предност дати пасошима других земаља само расти:

- Мислим да ћемо због увођења „Закона о опорезивању иностраних рачуна“ видети озбиљан пораст броја људи који ће се одрећи америчког држављанства. Расте и незадовољство Американаца који живе у иностранству због појачане контроле њихове активе. И то је логичан процес – видите колосалне примене у финансијском систему у току последњих година. Швајцарска банкарска тајна је нестала, земље као што су Сингапур, Хонгконг, Русија и Карипске државе су такође појачале финансијску контролу и сарађују с САД у области опорезивања. То је постао глобални тренд – сарадња између земаља и повећање транспарентности опорезивања.

Занимљиво је да су америчке власти објавиле потпуни списак људи који су се одрекли држављанства. Стручњаци кажу да имућни Американци који су се одрекли пасоша САД попуњавају редове милионера у азијским земљама које активно привлаче богате странце ниским порезима. По званичним подацима, у иностранству укупно живи 6 милиона америчких држављана.

Роман Мамонов,