Дневник шампионта света атлетици

16-08-2013 03:10:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У четвртак је на шампионату света подељено 6 комплета награда. Први су финална такмичења започели скакачи увис. Олимпијски шампион Иван Ухов и Александар Шустов показали су своје најбоље резултате ове сезоне, али се испотавило да то није довољно за медаље.

Шустов се зауставио на граници од 2-32. Ухов је у првом покушају савладао летвицу на висини од 2-35. Иван није имао више успешних скокова и на крају је заузео четврто место.

Добитници сребрне и бронзане медаље Канађанин Дерек Другин и Мутаз Баршим из Катара савладали су висину од 2-38. Тактика Украјинца Богдана Бондаренка је изгледала ризично. Он је пропуштао једну висину за другом. Између осталог, после висине од 2-35 следећи скок је заказао за 2-42 и успео је да понови свој најбољи резултат сезоне на свету. Богдан је покушао да обори и светски рекорд, али је засад граница од 2-46 остала неосвојена. Иако му је у другом покушају то скоро пошло за руком. Бондренко је касније објаснио своју тактику. У току целе последње недеље боли га кук. И због тога што га је чувао на тренинзима оптерећење је падало на стопало које га је заболело на сам дан финала. Украјинац је свесно пропуштао неке висине како му бол не би сметао да нападне 2-41. И још се веома захвалио украјинским навијачима који су окупирали два сектора у „Лужњикима“ и интензивно су подржавали како своје сународнике, тако и Русе и спортисте из других земаља.

Другу златну медаљу овог дана Украјини је могла да донесе актуелна шампионка света у троскоку Олга Солодуха. Међутим, њен резултат од 14 метара и 65 см је био тек трећи. Победила је Катерина Ибаргуен из Колубмије с 14-85. За само 4 см је изгубила Рускиња Јекатерина Коњева, због које је ноћ без сна испред телевизора провела половина становника њеног родног Хабаровска. Ево шта је она рекла:

- Пре свега ми је криво због мене и због мог тренера, јер нисам оправдала очекивања. Дуго сам ишла ка овом светском шампионату и дуго сам се припремала. У току ове сезоне у Русији нисам изгубила ниједан старт. На шампионату света сам заузела друго место. Али, то није страшно. Надам се да ћемо наставити да тренирамо, да се припремамо и да ћемо приказати боље резултате. Наравно, хтела бих да будем и на првом месту. Новајлије имају среће, али је ја овог пута нисам имала. И желим још да кажем Тањи Лебедевој да стасава нова генерација.

У финале се се у својим дисциплинама пробили, успешно савладавши квалификациона такмичења, мушка штафета Русије 4 пута 400 метара, Дмитриј Тарабин у бацању копља, олимпијска шампионка у скоковима увис Ана Чичерова, Светлана Школина и Ирина Гордејева. Финале ће бити одржано данас. Засад Руси имају 8 медаља – три златне, 3 сребрне и две бронзане. У полуфинале у трци на 800 метара ушле су олимпијска шампионка Марија Савинова, Јелена Катуљска и Јекатерина Поистогова. Али, тек у недељу ће бити јасно ко ће постати шампионка света у овој дисциплини.