Руси неће дозволити да умре туристички бизнис Египта

17-08-2013 03:04:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руски туристи и даље одлазе на одмор у Египат. Крвави сукоби између припадника снага за одржавање реда и присталица „Муслиманске браће“, као и режим ванредне ситуације који су власти увеле, мало су се одразили на живот летовалишта у земљи. Међутим, евакуација страних државаљана из Египта је већ почела.

По подацима Ростуризма, тренутно се у Египту одмара преко 50 хиљада руских држављана. Сад ће им се придружити још две и по хиљаде. Без обзира на препоруке МСП Русије о уздржавању од путовања у ову земљу грађани расположени за одмор не журе да откажу своје планове. И то уопште није због тога што се плаше да ће изгубити новац за аранжмане. У таквим ситуацијама туристи имају право да промене време аранжмана, да отпутују у другу земљу или да затраже да им се врати цео износ. Ако је човек ипак отпутовао у Египат, али је проценио ситуацију на лицу места и одлучио да се врати пре рока, он мирне душе то може да учини, изјавила је извршни директор Удружења туристичких оператера Маја Ломидзе:

- Нема никаквих проблема у сарадњи с туристима који се налазе у Египту. Летовалишта, хотели, водичи и компаније-домаћини раде у уобичајеном режиму. У четвртак је било људи који су желели да свој одмор прекину пре времена. Било их је петоро или седморо. Звали су, питали како то да ураде. То не представља проблем. За то се треба обратити компанији-домаћину, она укрцава људе на слободна места на летовима за повратак и довози их кући. Подвлачим – без доплате.

Истаћи ћемо да Москва засад не види потребу за хитном евакуацијом својих држављана из Египта. Али, ако то изненада буде потребно, авиони МВС су спремни да одмах полете по руске грађане. Осим тога, Росавијација је већ захтевала од авиокомпанија да направе план за одвожење путника у случају догађаја више силе.

Руске авиокомпаније не намеравају да откажу већ заказане летове. Како кажу у Росавијацији, засад нема говора о забрани летова за Египат, а саопштење МИП има карактер препоруке. Није објављена ни забрана за продају аранжмана за Египат. Међутим, Ростуризам саветује туристичким оператерима да не шаљу људе у опасне регионе, саопштила је шеф службе за штампу Федералне агенције за туризам Ирина Шчогољкова:

- Нема званичне забране за продају. Постоји препорука да се продаја тура обустави док се ситуација у земљи не нормализује. Надамо се да ће наши туристички оператери схватити степен одговорности за оно што раде, да продају аранжмане за опасну земљу и да ће обуставити подају. Међутим, не искључујем могућност да ће неки наставити с продајом.

Проблем је у томе што у случају обустављања путовања Руса на Црвено море у периоду од краја августа до октобра губици руских компанија могу износити око 35 милиона долара. Ипак, ситуација сад није толико критична као што је била 2011. године. Тада су пропале многе мале фирме за које је Египат био главни правац. Сад практично више нема таквих оператера, сматра медијски директор туристичке компаније “Tez Tour” Роман Рибаков:

- То се очигледно неће одразити на наш бизнис. Зато што, иако је у последње две године Египат био масовна дестинација, било је прилично тешко зарадити на њему. Тим пре што сад још није почела сезона. Надамо се да ће се у наредних месец-два ситуација нормализовати и кад наступи врхунац сезоне, мислим да ће се у Египту све средити. Сами Египћани су заинтересовани за то пошто је туристичка грана врло важна.

Уједно, Египћани који раде у туризму су у паници. Ако у земљу престану да долазе гости из иностранства, многи буквално неће имати од чега да живе, каже представник међународног комерцијалног пројекта „Макс-сафари“ Максим Орлов:

- За локални туризам то сигурно значи крах. Пошто се велики део БДП Египта базира на туризму. И ако се заврне славина туристичког бизниса, многи не само да ће остати без посла, већ и без средстава за живот. Ту су сви у паници, долази и до суза.

У међувремену спољнополитичка надлештва европских земаља у којима је традиционално био популаран одмор у летовалиштима на Црвеном мору, одговарају своје грађане од путовања у Египат. Финска је изјавила да ће до понедељка принудно извести из њега све своје држављане.

Наталија Коваљенко,