Далеки Исток претвара се у Атлантиду

17-08-2013 12:14:20 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Могло би да буде евакуисано до 100.000 људи


Ситуација око поплава на Далеком Истоку нагло се погоршава. Локални становници припремају се за масовну евакуацију. Због пљускова који не престају од краја јула, ниво река се подигао до критичне границе. И наставља да расте.

Две највеће хидроцентрале у региону – Бурејска и Зејска – већ су почеле да испуштају воду. Режим ванредне ситуације проглашен је у Јакутији, Амурској области, Приморју, Јеврејског аутономној области и Хабаровској покрајини. Министарство одбране упутило је на Далеки Исток одреде војних лекара.

Данас у току дана у Благовештенск се упутило 12 војних транспортних авиона. У авионима су војни лекари, болничари, медицинске сестре, као и тешка опрема. Министарство одбране поставља пољску болницу у зони елементарне непогоде, изјавио је командир медицинског одреда специјалне намене Кирил Анастасов.

- Могућности нашег медицинског одреда су следеће: капацитет до 250 рањених дневно, истовремена хоспитализација до сто пострадалих. Тренутно одлази више од сто особа квалификованог медицинског персонала, помоћног персонала и више од 30 јединица аутомобилске технике.

Додатни одреди спасилаца у пострадале регионе пребацује и Министарство за ванредне ситуације. У зони ризика од поплаве праве се бране. За пострадале се праве шаторски кампови.

У Благовештенск је већ стигао министар за ванредне ситуације Владимир Пучков и чланови владине комисије за спречавање и ликвидацију ванредних ситуација. Они ће пратити ситуацију у Бурејској и Зејској хидроцентрали. Ако ниво Зејског акумулационог језера достигне критичну вредност, по речима министра за ванредне ситауције, избацивање воде ће бити увећано до 4,5 хиљаде кубних метара у секнуди. То ће изазвати потапање 30 насеља, у којима чиви око четврт милиона људи. Али другачије се у датој ситацији не може.

Хидроцентрала стоји на реци Зеја, то је главна притока Амура. А ниво воде у њему се и тако брзо подиже. Само прошле ноћи он је порастао за 15 центиметара и достигао опасну границу од 6 метара. У Хабаровској покрајини већ су потопљене куће на обалској линији. Између осталог главни ударац стихије тек предстоји. Са кинеске стране иде огроман талас. У земљи сада бесни разорни тајфун. Кинеске хидроцентрале не излазе на крај са токовима, избацују огромне количине воде у реке. А оне носе сву ту воду и нове проблеме у Русију. Шта више, приближава се и сам циклон, истиче главни стручњак метеоролошког центра Фобос Јелена Волосјук.

Већ у среду према границама Амурске области и Кине почиње да се приближава нови циклон. У Благовештенску ће поново бити киша, у четвртак она ће се проширити већ и на југ Хабаровске покрајине и Приморја.

Ниво воде у Амуру, како прогнозирају експерти, подићи ће се за још један метар. Могу да буду потопљена не само села, већ и велики граодви, као што су Хабаровск и Комсомољск на Амуру. Локалне становнике припремају за масовну евакуацију. Очекује се да ће врхунац поплаве, најозбиљније у последњих сто година, бити почетком наредне недеље.

Према најгорем могућем сценарију и развоју ситуације у вези са поплавама на Далеком истоку Русије, могло би да буде евакуисано до 100.000 људи из насељених места, изјавио је министар за развој Далеког истока Виктор Ишаев.

Говорећи о ситуацији у Амурској области, Ишаев је рекао да је због поплава већ евакуисано више од 20.000 становника. Осим тога, значајна штета нанесена је пољопривреди у овој области.