Питомци Бин Ладена вију гњезда у Немачкој

17-08-2013 03:30:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Терористи траже уточиште у Немачкој – такве наслове дају немачки медији материјалима посвећеним приливу избеглица из земаља привржених исламу, нагло повећаном последњих месеци. Према речима коментатора, представници немачких специјалних служби који се плаше да у земљу не проникну терористи под маском избеглица, позивају на узбуну.

Ток догађаја пражљиво прате њихове руске колеге јер према подацима листа Ди Велт, већину руских муслимана који траже азил у Немачкој, чине исељенци из Чешке.

Заједно са избеглицама стижу и припадници исламистичке терористичке мреже Кавкаски емират. При томе стижу, примећује лист, са далекосежним циљевима. У јулу на Интернету се појавио пропагандни спот једног од главних чеченских терориста – Доке Умарова, намењен његовим присталицама. Овај човек кога зову и руским Бин Ладеном, прогласио је себе, као што се зна, за емира Кавказа и предводника истог тог Кавкаског емирата. Умаров је отворено изјавио да припрема терористичке акте за време Олимпијаде у Сочију која ће бити одржана у фебруару наредне године. Сваки моџахедин дужан је да омета одржавање Олимпијаде свим средствима која дозвољава алах, позива Умаров.

После појаве видеа представници Ресора за очување Устава Немачке, каже издање, појачали су будност из два разлога. Прво, под присмотром се већ налази око 200 чеченских присталица Умарова који живе у земљи и тајно сакупљају средства за подршку банди у Русији, а такође врбују нове присалице. При томе, по речима анонимног сарадника поменутог ресора, сви они су стигли у Немачку недавно. А као друго, њихов број у последње време нагло расте. Према подациам листа Ди Велт, прошле године са молбом за пружање азила властима Немачке обратило се 3200 грађана Русије, од којих 70% из Чеченије. Ове године само за 6 месеци број обраћања је премашио већ 10 000, а проценат исељеника из Чеченије достигао је 90%.

Претња везана за прилив миграната једнако брине и руске и немачке валсти. И не ради се само о опасности од бандитских испада у Немачкој. Нико није заинтересован за то да се терористички акти против Олимпијаде у Сочију организују на немачкој територији, цитира Ди Велт једног од представника специјалних служби Немачке.

По мишљењу професора Института за политичку и војну анализу Анатолија Циганка, специјалне службе треба да раде заједно.

- Сада после терористичког акта у америчком Бостону, сарадња наших специјалних служби осетно је ојачана, каже Циганок. При томе не само за Америком, већ и са Европом. Врло добро се развијају контакти са Европом. Циљ је ојачати контролу исељеника са постсовјетског простора који стижу у ове земље. А то није само руска Чеченија, већ и државе Централне Азије.

Између осталог, сматра професор, немачке специјалне службе врло пажљиво прате ова лица – а многи од њих су ипак Чечени – која су ратовала у Сирији на страни противника владајућег режима. Она су сасвим припремљени терористи. Његов немачки колега, експерт за питања ислама из немачког Фонда за науку и политику Гидо Штајнберг не сматра да специјалне службе земље чине све што могу за борбу против исламског радикализма.

- Моја посматрања у последњих 12 година су следећа: наши одговарајући ресори једнсотавно су пропустили процесе радикализације – рекао је Штајнберг у радијском интервјуу. Мере које се предузимају последњих година нису достигле циљ. Броба против исламског тероризма се води слабо.

А у међувремену Немачка наставља да се претвара за избеглице у својеврсни Нојев ковчег. Неко сматра да је он већ пун.